Behandling vid fibromyalgi.

Förra veckan skrev jag ju om fibromyalgins sorgearbete i olika steg (du kan läsa om det här), allt från nedstämdhet till acceptans. Den fick otroligt mycket positivt från människor omkring mig. Många med just fibromyalgi sa att de kände igen sig i min text, att jag skrev en målande bild över hur de kände. För mig blev detta så stort och jag är så glad för alla delningar min blogg får, så om ni känner någon med fibromyalgi eller tror sig ha fibromyalgi, skicka gärna bloggen vidare. Jag är så glad för att människor blir hjälpta av mina ord och tankar. Så tack till alla mina fantastiska läsare ❤

Behandling vid fibromyalgi.

Eftersom fibromyalgi i sig är väldigt diffus, så gör detta förstås att även behandlingen blir diffus.
Det finns inget rätt och fel utan man får helt enkelt testa sig fram.

Det finns mediciner att ta, för några fungerar det, för andra inte. Var inte orolig om det inte fungerar för just dig. Det gäller att hitta sitt sätt att orka med värken.

Det första som måste ske är att du får en diagnos. Se till att den diagnosen hamnar i din journal. Allt blir så mycket lättare då. Om inte läkaren kan hjälpa dig, men du ändå tror dig ha fibromyalgi (symtomen hittar du här ) Så be om en remiss vidare, vet tex att det finns smärtkliniker som kan ställa den diagnosen. För att kunna gå vidare så är en diagnos viktigt, stressen att inte veta gör värken värre. När min läkare ställde diagnosen 1998 så var det inte tal om någon smärtklinik, hade jag fått remiss dit redan då så hade jag kanske lärt mig att hantera smärtan på ett bra sätt ifrån början.

Det är en stor rekomendation, be att få komma till en smärtklinik. Där får man hjälp att förstå hur kroppen/hjärnan fungerar. Man får tips på avslappning, rörelse och sömn. Det var verkligen värt att gå dit.

Något annat jag kan tipsa om är att redan från början gå ner i tid på arbetet, till 75%. Det kommer underlätta smärtan inför framtiden. Det ät definitivt inte värt att slita ut sig på heltid för när du väl kört slut på kroppen finns ingen hjälp att få

Träning är något som är riktigt bra, 1998 så fick jag höra av läkaren att jag aldrig skulle kunna styrketräna. Tji fick han. Det gäller bara att veta hur man ska bära sig åt. För det första måste man ta det väldigt försiktigt. Jag började att göra alla övningar utan vikter. Marklyft, knäböj, plankan, olika bröstträning osv.
Börjar man i ett tidigt skede av diagnosen så kan säkert tabata passa, där man bygger upp kroppen med sin egna kroppsvikt. Jag däremot har ingen erfarenhet av detta så givetvis kan jag inte säga säkert att det funkar.

Jag själv däremot började inte träna förrens långt senare. Om man börjar sent som mig så är det bra att göra som jag nämnde här ovan, utan vikter. Jag höll nog på i ca 1 månad, med träning kanske 2-3 dagar i veckan på detta vid. Nästa var att jag bara använde stången med samma övningar. Sen ökade jag försiktigt med lite vikter i taget, man får känna av lite själv hur mycket man kan öka vikten med, men som jag skrev, gå inte för hårt fram. Träningsvärken man känner är inte som hos en människa utan fibro, den känns väldigt mycket mer. När jag ökar vikterna tränar jag bara 2 gånger i veckan de två första veckorna. Jag brukar säga att fibron säger ifrån, den gör allt för att vi ska lägga ner dessa tokiga ideér med träning. Jag tror många också gör det just pga värken man får. Jag däremot brukar tänka att värken är ju inget man dör av, så jag står ut, det blir lite som influensa syntom, med en otrolig ledvärk. Man känner sig riktigt sjuk.

Men jag lovar att med träning så kommer kroppen må bättre du får bättre hållning och vissa kroppsdelar gör mindre ont.

En annan träningsform som är bra är vattengympa, kroppen känns lättare i bassängen och även om gympan i sig är hård, så mår många bättre av det.
Promenader fungerar för endel, men så finns det vissa som inte kan gå långdistans som jag tex. 3.5 kilometer är den distansen jag kan gå för att klara att gå varje dag. Går jag längre säger höfterna ifrån och dagen efter kan jah knappt gå.

Rörelse är otroligt viktigt för att fibron ska ge mindre smärta, testa dig fram så känner du vad som passar dig, men tänk på att det du gör måste börjas lätt, kör du för hårt på en gång så tar kroppen väldigt mycket stryk.

Det finns även vissa antidepressiva läkemedel som kan fungera. Här ska man tänka på att ssri preparat inte fungerar lika bra som snri preparat.
Det finns bekräftat att en låg dos Amitryptilin till natten kan fungera.
Även duloxetin eller pregabalin som båda är snri preparat kan hjälpa mot depressionen och värken.
Cymbalta vet jag av olika källor är bra. Det är ett preparat med duloxetin, men där finns även en låg halt med seratonin.
Under nätterna vid skov kan tradolan tillsammans med en alvedon hjälpa massor för sömnen då den fungerar muskelavslappnande. Dock är tradolan ett morfin preparat och därför också beroendeframkallande.

Man får inte heller glömma att värme är magiskt på höst och vinter. Vattengympa i en varmvatten bassäng, bad i badkar med tex lavendelarom kan få kroppen avslappnad inför sängdax. Har man bastu så är det toppen, för mig är det underbart skönt efter ett träningspass tex.

På några fungerar även tensapparater, mer info om detta kommer i kategorin hjälpmedel som jag ska skriva om längre fram.

Nu får man däremot inte glömma att fibromyalgi är individuell och så även behandlingen. Det som fungerar på en, fungerar inte på den andra osv. Hur man än behandlar så kommer alltid fibromyalgi göra ont. Inga mediciner kommer ta bort den förändringen fibromyalgi innebär och det helvete man går igenom var dag, för även om jag låter positiv i mina inlägg så är fibromyalgi ett helvete. Man har svårt att sova, delar av kroppen kommer domna under natten, man kommer gå in i skov med mer värk i perioder, hela kroppen kommer ömma och det kan räcka med att man går in i en vägg, eller stol med en arm så ömmar just det stället i flera dagar.
Man får inte glömma att det finns ingen behandling, det finns inget som tar bort smärtan. Vi kan bara underlätta symtomen för att ev kunna hålla smärtan i shack.


#fibromyalgi #depression #kronisksjuk #utmattning #nouwblogger #bloggare #bestofnouw


#1 - - norsketankeridanmark:

Fantastisk og veldig beskrivende og forklarende for en som ikke har forstand på det 🧡🙏

#2 - - Yela:

Superbra inlägg fina du❤️ Hur gick de till när du fick diagnosen? Både min mamma och mormor har fibromyalgi. Jag har så otroligt mycket problem i kroppen och alltid haft men känns som ingen läkare tar mig på allvar. Inte ens de dagar jag knappt orkar stå... Massa kramar min fina vän

#3 - - Yasminegill:

så bra inlägg. fibro är så tråkigt - men som du säger olika saker funkar bra på olika människor. träning är dock toppen. kram till dig

#4 - - amndiz:

så härligt inlägg och att det fins visa saker som faktiskt hjälper 😊

#5 - - livetmitt93:

herlig innlegg 😊

#6 - - Madde:

Ett bra sakligt inlägg. Vet hur ont du har, ändå ser du dig inte som ett offer. Hör dig aldrig gnälla utan mer hur du ska hitta strategier för att må så bra du bara kan. Det uppskattar jag.

#7 - - sandifighter:

Ja du min historia var lite rörig, ska försöka spalta upp och skriva ner det till Tisdag ❤

#8 - - Mrs.Kjellstrom:

venaflaxin är oxå bra mot smärta o depp...
Detta va ett rktigt bra och välskrivet inlägg 😊
Jag mår faktiskt bra med min fibro just nu men de brukar vara tuffare för mig på höten och vintern då kyllan påvärkar mig extremt mycket

#9 - - Mina:

Bra och tydligt inlägg och jag tror att du kan hjälpa många med dina kunskaper.
Du beskriver det så tydligt och det gör att man får en helt annan förståelse för människor med fibro.
Grym du är <3

#10 - - Jennysvardag:

Du är så duktigt på att förklara på ett sätt så man förstår enkelt. Vad bra att det finns så många olika bra behandlingar som kan lindra smärta. Men jag förstår att det måste vara jobbigt med smärta hela tiden

#11 - - 2barnsmammaochfru:

Du förklarar verkligen på ett sätt som man förstår, du har verkligen fått mig att förstå hur det är att ha fibromyalgi

#12 - - photoemmz:

Tack för du förklarar för oss som inte förstår sjukdomen. Det är så bra gjort av dig så att vi som inte är så insatta kan få en inblick i hur det är

#13 - - Lillan Kind:

Vilket bra och lärorikt inlägg, och vilken hjälp för andra i samma situation. Det måste verkligen underlätta att få veta vad som lindrar eller hjälper. <3

#14 - - Kamilla:

Du beskriver så bra hur det är att leva med fibro och kronisk värk av olika slag. De osynliga sjukdomarna är alltid svårt för omgivningen att kunna förhålla sig till tyvärr

#15 - - Densaknadefamiljen:

❤️

#16 - - Jennifer:

Det gäller att stå på sig vilken sjukdom man än tror man har! Det har den svenska sjukvården tyvärr skapat själva de senaste åren, de tror inte på folk längre eller så lyssnar de inte..

#17 - - Annaasvensson:

Hur gammal var du när du fick diagnosen?😊❤️

#18 - - Moa Larsson:

Det här med olika typer av smärtbehandling stämmer verkligen. Och är så viktigt. Det finns så många sätt att göra den bättre, mediciner och tabletter är bara en väg av tusen. Ja du hjärtat, tji fick han, du är så duktig med din träning 🖤

#19 - - MissJohansson:

Åh så bra inlägg! Tack för att du beskriver så att jag förstår. Så intresant ändå! Heja dig! Du är så bra! <3 Kram!

#20 - - asemartensson:

Vilken jobbig sjukdom de måste vara . Får man alltid leva med den ?💞

#21 - - sofiefriden:

Jag känner ingen med det men det är otroligt viktigt att uppmärksamma och du gör ett bra jobb med din blogg och din kunskap att sprida fakta om det. ❤️💪🙂

#22 - - Michelle:

Jättebra att du delar dej med utav sjukdomen jag visste inte va det var tills jag började läsa din blogg .

#23 - - paulinasjöberg:

Känner inte igen något! Men som sagt du gör så oroligt bra ifrån dig och du förklara på rätt Sätt! Duktiga du ❤️

#24 - - Katja:

Vad bra att du hittat dina sätt som funkar för dig och din kropp!!

#25 - - Lena - gott för själen:

Fint att du delar med dig. Även om jag inte har nån erfarenhet av nån sån sjukdom så känns det som att du förklarar på ett bra sätt! Jag kan tänka mig att det är som en psykisk terror med ständig värk mer eller mindre! Heja dig!

Kram Lena

#26 - - sandifighter:

19 😒 första året jag började jobba efter gymnasiet 😒

#27 - - sandifighter:

Ja tyvärr, det finns folk vars fibro typ försvunnit i början, men de är nog väldigt lätträknade. De som får det lever med det i resten av deras liv. Det är därför man kan bli djupt depprimerad innan man kommer till acceptans. Just insikten att så här kommer jag ha varje morgon när jag kliver upp i resten av ens liv är svårt att hantera ❤

#28 - - Lite mera rosa - Cornelia Tonéri:

Tack för att du delar dina berättelser och din kunskap. Den betyder mycket för många.

#29 - - Malin Lundskog:

Så värdefullt att du delar med dig av dina erfarenheter. Min fd svägerska fick också veta att träning inte var att tänka på, men hon upplevde som du att träning hjälpte - när hon hittade rätt nivå ...

HEJA DIG!

#30 - - Dorotea Pettersson:

Det är jobbigt det där med att det finns så mycket att prova på innan man kan veta vad som passar en men bra att det finns så ja, det är dubbelt.