#kärlek

Hur vi håller vår kärleken vid liv.

Innehåller affiliatelänk.
 
När jag skrev om min och makens bröllopsdag, så berättade jag att vi varit gifta i 13 år, jag fick då frågan, hur har ni gjort för att behålla kärleken vid liv så länge?
 
Det är en svår fråga kan jag tycka, det har inte alltid varit en dans på rosor. Mina antidepressiva och min depression ställde till det rejält ett tag för oss. 
 
 
En av de viktigaste punkterna för oss är nog att vi aldrig gett upp. Inget förhållande är alltid en dans på rosor, två ggr har vi varit på väg att gå åt skilda håll, men vi har pratat och pratat och båda gångerna bestämt att kämpa oss vidare. 
Det har varit tufft, vi har knappt aldrig barnvakt och vi har stått inför val som kanske inte alltid varit de bästa, men vi har stöttat varandra och kämpat på ändå.
 
Något som verkligen har hjälpt oss är boken Kärlekens olika språk, som ni hittar här.
 
 
I boken får man läsa om hur människor har olika sorters kärleksspråk. 
En kompis tipsade oss om boken i en av våra jobbiga perioder. Vi båda läste på ordentligt, gjorde testet och kom på hur vi skulle hjälpas åt för att komma vidare. Däremot har jag haft jätte tufft, då hans språk är beröring och bekräftande ord. Med min barndom i bagaget är just detta så otroligt tufft för oss. 
Mina är tid tillsammans och gåvor.
Sakta, sakta började vi båda tänka lite extra på vad vi gjorde och hur vi gjorde det på.
 
För mig är det yttre viktigt, att man vårdar sig själv och inte går in i någon slapp variant. Båda tränar, förutom nu då jag har det tufft med min utmattning. Sen givetvis så kan man gå i mysisar hemma, det är inte så jag menar. När jag menar vårda så är det givetvis VÅRT förhållande jag pratar om och ingen annans.
 
Sex är något vi båda anser viktigt i förhållandet och det var väl under mina antidepressiva perioder som det tuffa kom, när jag tappade lusten. Han stod däremot ut och vi kämpade på.
Vi gillar båda att ha kul både i sängen och utanför, vi tvekar aldrig att pröva på något nytt, vi kan vara tokiga, barnsliga och totalt knäppa vare sig vi är i eller utanför sängen.
Vi tar mycket på varandra, pussas mycket och visar att den andra är attraktiv.
Enligt dottern är det inte undra på att hon blev som hon blev när hon har världens knäppaste föräldrar haha, fast då menar hon givetvis utanför sängen haha (så ingen missuppfattar)
 
Att man vårdar och har omsorg om varandra, att man kan förstå vad den andra går igenom, att man ser på sin respektive om personen är stressad eller inte. När maken kommer hem från jobb så vet jag precis vad han behöver. När maken ser att jag är depp så vet han vad jag behöver. Då ger vi båda varandra tid. 
 
Gemensamma intressen, men även frihet att ha egna intressen. Stöttning över att kunna få göra det man vill, på fritiden som i arbetslivet.
 
Att kunna prata om allt. Vi bråkar sällan, är det något så tar vi upp det med detsamma, samtidigt kan jag se det som en sämre grej också, barnen ser aldrig att vi grälar, de vet knappt vad det är. Så det är väl på gott och ont. Skulle vi bli osams så gömmer vi nog oss mer undan, tills vi kan prata med varandra igen.
 
Tålamod och en hel massa kärlek till varandra.
 
 
 Mer kommer jag nog inte på för tillfället, vad är era tips på hur ni har behållt kärleken vid liv?
 


Tycker du min blogg är intressant, glöm inte att trycka på gilla innan du går vidare, en kommentar tackar jag inte heller nej till. 
 
För att inte missa inlägg, gilla sandifighter på facebook
 
 
 
 
#1 - - Emma:

Så intressant att läsa! Den boken kanske man får ta och kolla in. Tycker det är så fint att ni hållt ihop så länge

#2 - - sofia:

Åh vad jag älskar inlägg som dessa! Så personliga, rörande och fina! Det är så häftigt att ni har varit tsm så länge. Massa kramar :) <3

#3 - - Anna:

Tack för tipset! Det låter som en riktigt intressant läsning! Kram!

#4 - - nouw.com/sannaevelyne:

Grattis till alla era år ♡ Och så härligt att läsa om eran kärlek och hur ni kämpat er igenom & gett varandra tid! Så fint ♡

#5 - - Hannas krypin :

Vilket fint och ärligt inlägg. Det är verkligen inte lätt med relationer. Jag och maken har varit gifta i 14 år och det har inte varit en dans för oss heller. Men tillsammans är vi starka. Kärlekens fem språk har vi också läst. Den är så bra och viktig att läsa tycker jag.

#6 - - Fröken Rödlök :

Vad roligt att få läsa. Tack för tipset om boken 😉

#7 - - Anonym:

Verkligen härliga och bra tips! Och super ärligt av dig också! Så stark!! 😍❤️

#8 - - ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, nu specialpedagogstudent ★:

Vilket bra tips, nu har jag ingen partner men utifrån det jag läser så tycker jag om när man kan läsa till sig saker för att tipsa andra :D.

#9 - - Therese Carlsson :

Jag kan hålla med om att relationer är verkligen inte lätt. Jag och mannen har varit gifta i 15 år och jag kan säga att det har inte varit någon dans på rosor och många upp och ner gångar

#10 - - Ullie:

tycker inte ni e tokiga för då e vvi det oxå . många pussar o kramar är vitkigt o tala om att han e fin o sånt där uppskattning små bevis
suttit lite i solen iag o sugit ut energi men i nte massa varmt fläktade o va skönt faktiskt hoppas ändå det kommer ordentligt en ggång till me vvärme än är de för tidigt tycker ja

kram gumman o fin onsdag ullie

#11 - - Amanda:

Nu har jag inte läst den boken men jag tycker efter att ha läst inlägget tycka att du och jag tycker mycket lika om vad som är viktigt i ett förhållande. Och jag tycker det är så fint att i har hållit ihop så länge :)

#12 - - Anna:

Väldigt viktiga punkter du tar upp. För mig är nog det absolut viktigaste att förstå att ett förhållande är upp och ner, precis som resten av livet. Att man måste jobba på att förstå varandra och inte ge upp bara för att det går emot ibland. Till en viss gräns, såklart!

#13 - - Daisy:

Vad kul att läsa :) vi håller det i liv med ärlighet om allting , och aldrig bråkat på 3 år

#14 - - Yela:

Så himla bra, fint & ärligt inlägg finaste du!
Tack för att du delar med dig, din blogg
Är så viktig vännen & du är helt fantastisk, så glad att jag hittat dig❤️ Angående boken så ska jag absolut ta och kolla upp den, tack snälla för tips behövde verkligen detta!
Jag tycker relationer i allmänhet är svårt, mycket pga att jag är så känslig & ofta hamnar i svackor. Känner dock att de blivit lättare efter diagnos så både jag & min man kan jobba på förståelsen❤️

#15 - - Malin moen:

Vilket härlig text. Verkligen en intressant läsning och toppen tips! ☺️ Det är så sant som du skriver angående relationer.

#16 - - Madde:

Mycket kloka ord där. Att försöka vårda sitt yttre är så viktigt. Tyvärr har både jag och min man hamnat i en svacka just där. för mycket runt omkring oss som tagit så mycket tid och ork.

#17 - - Sofie:

Det är viktigt att jobba på sitt förhållande, att kämpa för det och ta vara på tiden tsm. Såklart är inte ett förhållande en dans på rosor alltid... Så fint att höra 13 år tsm ❤️

#18 - - Fnulan:

Det där med att hålla kärlek vid liv är så viktig. Min man och jag tycker att vårt bästa tips är att skratta och vara bästisar. Tack för tips på bok!! KRAM och länge leve kärleken!!

Svar: Ja, det är underbart att vara gift med sin bästa vän 👍
sandifighter

#19 - - Marie:

Att hålla kärleken vid liv är inte alltid det lättaste, speciellt inte med småbarn i familjen, men det gäller att ta de små tillfällena i akt.

Svar: Så är det absolut 👍
sandifighter

#20 - - Kamilla:

RElationer är ingen dans på rosor och visst talar våra olika kärleksspråk par ett spratt ibland när man talar olika.

Svar: Ja verkligen 🙂
sandifighter

#21 - - Amanda :

Så härligt att läsa sådan här inlägg kul när det är lite personligt med

Svar: Tack ❤
sandifighter

#22 - - Elisa:

Tänk vad mycket tid 13 år innebär. Först, grattis till er!
Likt du skriver är det ett stort jobb att hålla ihop med någon. Även det förhållande som känns lätt innehåller jobb för att få det att kännas så. Jag och min man kör bland annat mycket med kommunikation för att hålla kärleken vid liv. Utan det funkar det inte. Vi gör även mycket saker tillsammans för att skapa minnen, hitta gemenskap och framför allt ha kul! Det gör mycket. :)

Svar: Ja kommunikation är super viktigt 👍👍
sandifighter

#23 - - Lexochlogan:

Underbart att höra att ni varit tillsammans så lä ge. Vi firar vårt 10 e år ihop här. Nej kärleken är inte alltid en dans på rosor, men att ta sig igenom även tuffa tider är viktigt, tillsammans växer man sig starka

Svar: Precis så är det ju 👍
sandifighter

#24 - - Åse:

Lite roligt att läsa. Inget förhållande är dans på rosor . Alla sina problem me inget är starkare än kärleken kram

Svar: Så sant 👍
sandifighter