Läkemedlet voxra mot depression.

Hej mina vänner, hoppas ni haft en bra dag, här har det vilats endel ute i solen. Det gäller att passa på att ladda upp med D-vitamin medans solen är framme.

Tidigare i denna inläggsserie så har jag skrivit om noradrenalin och dopamin, dessa skrev jag om för att ni ska få en större förståelse för hormoner och signalsubstanser som hjälper till vid depression. Alla läkare kan inte detta, så om ni känner igen er i mina symtom så kan det vara läge att fråga läkaren om dopamin höjande.

Jag skrev om hur adhd medicin ökar dopaminet i hjärnan och hur antipsykotisk medicin istället blockerar dopaminet i hjärnan.
Dopaminet hjälper de viljestyrda rörelser, vid koncentration, sömn, intellektuellafunktioner och inlärning.
Mycket av det som helt enkelt slutar fungera vid en depression. Den ökar även belöningssystemet dvs våra känslor vällust och motivation, något som även finns där för överlevnad.

Nu var det ju inte riktigt det jag skulle skriva om, vill ni läsa mer om dopaminets funktioner som jag precis höll på att dra om igen, bara för att det är så intressant att man fastnar i det, så gå in på länken jag jag skrev här ovan..eller vet ni, jag länkar den här också.

I vilket fall som helst har det kommit fram att dopaminet har stor inverkan på depression också.
I läkemedlet voxra som då jag äter finns ämnet bupropion. Just det ämnet ökar dopaminet och noradrenalinet i centrala nervsystemet. Vilket i sin tur hjälper till vid depression.
Nu tänkte jag gå in lite på min historia kring just läkemedlet voxra.
Som jag nämnt tidigare och som många av er redan vet så har jag gått av och till på antidepressiva, det har varit citalopram i omgångar som liksom domnat mig. Jag är och har alltid varit en människa med mycket känslor, lite som en berg- och dalbana. Jag har alltid behövt mina känslor för att kunna skriva (dikter och berättelser) för att kunna sjunga och för att kunna vara mig helt enkelt. Jag måste kunna vara glad, ledsen eller arg för att min hjärna ska komma igång och jag är i behov av min hjärna.

Citalopram bedövade allt inom mig, där i bland mina känslor.

Jag minns hur jag pratade med läkaren om detta, jag förklarade som att vara i en bubbla, men jag blev (så som jag kände det) dumförklarad. Jag orkade inte ta mig för något, tappade sexlusten, vilket min man konstigt nog stod ut med. Allt kändes fortfarande tungt. Jag avslutade behandlingen då jag trodde att min aptitlöshet på allt omkring mig berodde på fibron.

Vi blev anmälda till en föreläsning via jobbet angående depression och föreläsaren tog plötsligt upp samma känslolösa och motivationslösa liv som jag levde, hon pratade om Voxra som fungerade dopamin höjande. Hon berättade att det fungerade som en sorts startmotor. Jag skrev upp läkemedlet på en gång, det var som om hon berättade detta bara för mig. Nästa dag ringde jag upp läkaren på vårdcentralen och bad att få prova läkemedlet, han hade ingen aning att det fungerade på depression, då han bara skrev ut det till rökare som ville sluta. Däremot hade han inget emot att jag provade.
Mitt liv förändrades med den medicinen. I dag kommer jag upp ur sängen, jag började göra saker i hemmet och även om jag hamnade i mina depp-perioder så var mina bra stunder mycket bättre. Via läkemedlet fick jag helt enkelt lust till det mesta, så belöningssystemet kom tillbaka med råge. Det som var jobbigt med mitt nya läkemedel var att aptiten försämrades. Läste sedan att den ej bör ges till patienter med ätstörningar, vilket jag har och som finns dokumenterat i min journal. Läkaren missade den delen, men det gör mig inget. Jag försöker ställa klockan och tänka mig för så gott jag kan.

När läkarna frågat om det är ok att de tar bort min voxra har både mannen och jag skrikit NEJ! lång väg. Lälemedlet har inte bara hjälp mig utan även vårt samliv då den imte hämmar sexlusten som många andra antidepressiva gör.

Så om ni inte får rätt resultat av era antidepressiva fråga läkaren om läkemedlet voxra, kanske gör det underverk för er med.


#depression #kronisksjuk #läkemedel #antidepressiva #suicidezero


#1 - - okergul:

Så utrolig bra å få greie på! Er i prosessen med å bytte antidepressivaen min, kanskje jeg burde prøve denne? 😃🧐

#2 - - 2barnsmammaochfru:

Va bra att du fick testa den medicinen och att den hjälper dig

#3 - - Fnulan:

Men hallå där snygging, jag kan ju inte koncentrera mig på någon text när du är så snygg =) Vilken färg på dig!!! Nä nu ska jag försöka läsa, ett ämne som jag gillar =) Dopamin alltså.

#4 - - sandifighter:

Ja fråga läkaren om den. Jag tycker den har givit mig en knuff.

#5 - - sandifighter:

Ja den är fantastisk ❤

#6 - - sandifighter:

Men du är väl galen haha så snygg är jag då inte. Hela hjärnans funktion är en sån där lättläst text. Kan sluka mig igenom sånt 👍👍

#7 - - Madde:

Tänkte precis det som Fnulan skrev. Första bilden där på dig var grym 😊 Det negativa med antideppresiva är ju att man blir känslokall. Går på det nu, och visst är man bortdomnad tråkigt nog. Just nu klarar jag mig inte utan, men kommer ta mig tillbaka

#8 - - sandifighter:

Men ni två är för goa. Tack, jag trivs mest bara i starka färger 🙂 då blir det liksom jag 🙂
Det är sant, men jag klarade helt enkelt inte av den där känslan, därför var det så skönt att få nya. Det är klart att om man känner att man mår bättre och att man ändå klarar livet så är det ju supetbra, men för vissa andra som mig som måste äta dem i resten av våra liv så är läkenedel som gör en avskärmad från känslor värdelöst och det finns så många andra att prova 🙂

#9 - - mammabekännelser:

Åh! Detta tar jag med mig, till min nära anhöriga som är sjuk i bipolär sjukdom. Kanske kan denna medicin hjälpa henne!! Jag kollar!

Tack! Och kram till dig ❤️

#10 - - Mrs.Kjellstrom:

Bra skrivet, du skrivet verkligen så att alla förstår vad de är för något 😃
tar själv venaflexin 75 mg och voxra 300 mg

#11 - - livetmitt93:

❤️

#12 - - Marie:

Oh måste bara fråga vart byxdressen är ifrån den var så fin, =D samt bra att skriva om detta också, och även få dina upplevelser

#13 - - Amandizan:

Så bra att voxra hjälper dig så bra och att erat samliv fungerar och att du är glad då är det helt klart rätt medicin❤️

#14 - - sandifighter:

Ja gör det, tror annars Lithium ska vara bra medicin för bipolära ❤

#15 - - sandifighter:

Jag tar också 300 mg av Voxra, tycker du som jag att den hjälper?

#16 - - sandifighter:

#17 - - sandifighter:

Köpte den förra året från Jon och Jonna i Karlskoga ❤

#18 - - sandifighter:

Ja den är suverän och jag hoppas den ska kunna hjälpa andra ❤

#19 - - Jessicaburman:

vilket bra inlägg, sån enormt stor grej när man äntligen finner rätt läkemedel som faktiskt funkar. Jag är ju rökare, försökt sluta flera gånger. sista gången gick jag hos en rökavänings sjuksyster på sjukhuset, inte meddela dom mig någon gång om voxra, jag klarade av att va rökfri ett halvår, men mitt mående den sista tiden i alla abstinens och oförmåga att kontrollera mitt känsloliv gjorde att ja tvingade mig själv att börja röka igen, för jag orkade inte med mig själv och det kaos jag ständigt kände i alla känslor när jag slutade röka. läkarvården slutar aldrif förvåna en hade jag fått denna medicin då hade jag kanske varit rökfri idag. ska lägga denna medicin på minnet, till när jag har styrkan att försöka sluta igen tack så mycket för att du skrev om detta fina sandi. ❤️

#20 - - Hannas krypin:

vilken tur du hade ändå att läkaren var öppen för att låta dig testa. Sånt gillar jag när vården inte stirrar sig blind på att saker och ting alltid ska lösas som det alltid gjort.

#21 - - Moa Larsson:

Nu kommer jag slinka ut från ämnet lite men wow vilken bild på dig! Byxdressen är fantastisk och du strålar. Fina! 🖤

#22 - - Mina:

Det är så viktigt att få rätt läkemedel för att faktiskt kunna leva också. Så bra text ❤ Wow vad snygg du är ❤

#23 - - Amanda:

Värkligen bra text om hur man får hjälp 😊 med olika läkemedel

#24 - - moiii:

Grymt att den hjälper dig så bra 😊

#25 - - Dajsiiiy:

Skönt att de hjälper, ibland vet ej läkarna allt , ibland undrar man hue ens vissa får bli läkare

#26 - - Katja:

Skönt att du hittat något som passar dig!!

#27 - - FrokenA:

Det där med antidepressiva är så himla svårt! Jag har testat jättemånga. Vissa har hjälpt jättebra i början och sen har effekten avtagit. De flesta har lett till rätt mkt viktuppgång, vilket inte är så kul (i början var det bara bra). Sen i november har jag en medicin som faktiskt räddade mig från att må jättedåligt, som jag gjorde i höstas. Den funkar mest på min ångest men också på depressionen. Tyvärr måste jag ta inderal ihop med den, för att jag får så jättehög puls. Det leder också till att jag inte kan öka dosen. Men jag är jätteglad att jag fick medicinen, då den verkligen gett resultat (även om det inte är till 100%). Cymbalta är det jag fått. Tack för att du berättar!!

#28 - - Kamilla:

Så bra att du fått en bra balans med dina mediciner. Ha en toppen fredag nu fina du.

#29 - - Jenny8816:

Wow vilken fin bild på dig <3 Riktig snygging! Kram

#30 - - martina:

vilken snygg dress du hade på dig på bilden 😊 Det är så intressant att läsa om sjukdomar och mediciner 😊

#31 - - Lilith - Livet efter Borderline:

Jag har ätit Voxra I många år och det var det som behövdes för att jag skulle komma bort från min sjukskrivning som varade i många år och klarade av att börja jobba igen.

#32 - - sofia:

Helt rätt, man msåte verkligen ta vara på solen medans den är framme! Helt galet att sommaren snart är över redan. Verkligen sån snygg dress, jag bara måste fråga vart den är ifrån? 😊 <3

#33 - - Yela:

Fina du tack för alla viktiga inlägg du delar med dig av❤️ Har du också ADHD förresten? Jag fick min diagnos på grav ADHD nu i Mars och kommer börja med medicinering troligtvis i September, så jobbigt med väntetider. Innan diagnosen fick jag också Citalporam ett tag, funkade inte alls. Även tagit sertralin som yngre och känner så igen mig med att de bedövar allt❤️

#34 - - sandifighter:

Ville kolla, men enligt läkaren varken add, adhd eller bipolär. Sista diagnosen blev kronisk depression, dystymi och endast den. Däremot går depression ihop med så många andra diagnoser, de flesta neuropsykiatriska problematik har liknande symtom, därför är det svårt att veta. Även högkänsliga människor har liknande drag av neuropsykiatriska diagnoser.

#35 - - sandifighter:

Jon och Jonna i Karlskoga, köpte den förra året.

#36 - - sandifighter:

Tänk så fantastiskt ❤ bra jobbat ❤

#37 - - sandifighter:

Ja visst är det. Kroppen och hjärnan är helt klart mitt område 😂

#38 - - sandifighter:

Tack ❤

#39 - - sandifighter:

Ja det är jätteskönt. Detsamma vännen ❤

#40 - - sandifighter:

Cymbalta hade vi som förslag ett tag just för att den kan även hjälpa min värk, men då måste jag sluta med voxra och det törs jag inte.

#41 - - sandifighter:

Ja det är det verkligen 🙂

#42 - - sandifighter:

Ja, jag brukar säga att jag kan vara min egna läkare, för jag kan mer själv 😂😂

#43 - - Jennifer:

Dem medicinen kanske jag ska prova på!? 😊

#44 - - Snabela:

Finns en hel del olika mediciner som läkaren kan skriva ut, är så svårt att finna rätt för just mig. De som funkar för mig, kanske inte funkar för dig.

#45 - - sandifighter:

Ja gör det, förstår att du började röka när det blev för mycket för dig, det gjorde jag med när exet gav sig av, slutade när jag blev tillsammans med vikingen ❤

#46 - - sandifighter:

Ja det gör jag med, han var sådär extra bra den läkaren, man fick tycka mycket själv, men han slutade för ett eller två år sedan 😒 Så synd när alla de bra blir sjukskrivna och försvinner 😒

#47 - - sandifighter:

Tack snälla ❤

#48 - - sandifighter:

Tack snälla goa du ❤

#49 - - sandifighter:

Ja verkligen ❤

#50 - - sandifighter:

Ja verkligen 👌

#51 - - sandifighter:

Den är suverän ❤

#52 - - sandifighter:

Precis, det är väldigt olika, därför vill jag ta upp några inlägg om olika, just voxran är inte så känd som antideppresiv och om man haft svårt att få ssri preparat att fungera kanske dopamin fungerar bättre 🙂

#53 - - Lite mera rosa - Cornelia Tonéri:

Ämnet mediciner är intressant och inte helt lätt. Vi har inte helt samma åsikter men jag uppskattar mycket att läsa om dina funderingar och din fakta. Det öppnar nya insikter även om jag ändå inte alltid håller med. Det är ju det som är så fantastiskt med bloggvärlden

#54 - - sandifighter:

Skulle vara kul att veta mer om hur du tycker och tänker, jag gillar att höra andras åsikter med ❤

#55 - - Malin Lundskog:

Visst behöver vi se till att vi dopaminet aktiveras, fixar inte kroppen det av sig sjläv så är det toppen att det finns hjälp att få.

#56 - - Annika Andebark:

Mediciner är verkligen ett klurigt område. Själv tar jag sertralin sedan några år. Har försökt att lapa sol ända tills jag fick Malignt Melanom. Födelsemärket är borta - men nu är det så svårt med balansen mellan solning. Det positiva är D-vitamin men det negativa risken för cancer...