Vad innebär det att vara extra känslig dvs, HSP?

Jag måste börja med att varna er allihopa, jag är expert på att skriva långa inlägg. I början så var jag lite extra orolig för det, min extra känsliga sida kom i gång, men nu kör jag bara på med mitt. De som vill läsa, de läser och resten behöver helt enkelt inte läsa. 
 
Jag har haft ett ganska långt break, jag fick se något om kom upp på sociala medier som gav mig en känsla av ensamhet och utanförskap. Jag insåg att fast jag har jobbat en hel del med mig själv, så var jag inte klar. Inte för att jag hade trott det, jag tror aldrig att man är riktigt klar med sig själv. Tankarna och känslorna chockade mig, men fick mig samtidigt att fundera, varför reagerade jag så starkt?
Där fick jag ta mig en rejäl funderare och det har jag gjort och insett att det är så dumt, då jag inte ens gillar att vara bland mycket folk. 
 
Samtidigt som detta skedde bestämde jag mig för att byta bloggportal. Jag har länge retat mig på att de har varit väldigt unga och att det mesta handlade om mode osv på nouw, jag vill nå ut till andra människor, äldre eller människor med mer livserfarenhet som kan förstå och känna igen sig i det jag skriver. Efter endel kikande så tänkte jag testa på att vara just här på blogg.se

 
Men nu var det inte detta jag hade tänkt att skriva om utan min tanke idag var att skriva om oss som är extra känsliga. 
Hur många av er som läser har inte blivit tillsagda att de är för känsliga?
 
 
 
Jag har definitivt fått höra detta, inte bara en gång utan ett antal gånger, jag lovar att de inte ens går att räkna. När jag var liten så visste man inte att det fanns ett ord för det. Det var när min dotter inte kunde ha på sig kläder som jag sökte på hur jag skulle hantera hennes problem med att precis allt kliade. Ni kan ju själva tänka er jur jobbigt det är, man tar på barnet kläder för att åka till dagis och plötsligt är alla kläder av och hon vägrar sätta på dem igen. Frågade jag henne varför så sa hon att det gör ont och kliar. 
 
När jag sökte på det så kom det upp ett ord, 
HSP
Nu kanse ni är klokare än mig och har vetat om vad det innebär att vara HSP, men jag gjorde det inte förrens jag var vuxen, hade det gjort någon skillanad att veta detta på -90 talet, troligtvis inte och deffinitivt inte i min familj. 
Här hemma är det det däremot en supergrej att veta, båda mina barn är HSP, dottern har lite mer de tendenserna och det är lättare att förstå hur vi ska bära oss åt så hon inte får ont i magen eller hur man ska prata med henne så hon inte tar åt sig. Sen är det jätteskönt att förklara för henne, varför hon beteer sig på ett litet annorlunda sätt än andra. 
 
Ordet HSP betyder att man är en High Sensetive Personality, det är en personlighetsdrag och inget annat. Däremot är det många som tycker det känns som att de lever med en funktionsnedsättning, stress och att hitta en balans i ens HSP liv kan bli för tufft.
Samhället i dag är inte gjorda för oss som är HSP, delvis fungerar hjärnan lite annorlunda mot de utan detta personlighetsdrag och samhället tar givetvis inte hänsyn till oss. 
Vi har ett nervsystem som är känsligare än hos genomsnittet, vilket gör oss mer mottagliga enligt forskaren och psykoterapeuten Elaine Aron från USA.
 
 
 
Att vara HSP är inget som bara dyker upp lite hux flux, det är något vi föds med och den finns även hos djur. Jag tycker det är lite fashinerande hur djur har så mycket som liknar våra personligheter och drag. 
 
Som HSP får vi ofta utstå med oförstånd och kritik av omgivningen. Det blir svårt för oss att skapa ett liv som passar, detta leder ofta till en stark press som i sin tur kan leda till ångest. Vi blir också ofta överstimulerade som även detta leder till en stress, nämligen hjärnstress. Det gäller för oss att vara starka nog att sätta gränser, att respektera sina egna behov. Tex mer tid och energi för att smälta tankar. Många behöver tänka före handling för att kunna se eventuella risker osv. Därför anses de blyga eller tillbakadragna av samhället.
Här bör jag nämna att jag definitivt inte tillhör den delen, här gör jag först och tänker sen haha.
 
Vad är då likheterna mellan generell ångest syndrom och HSP?
 
Båda blir lätt överbelastade, stressade och utmattade.
Detta leder ofta även till kroppsliga symtom.
 
Båda uppfattas som överkänsliga och rent av krångliga. 
De har ofta svårare orka med och att klara av allt det som "andra" gör.
 
De har båda svårt med koncentration.
 
 
Hur vet man om man är HSP?
 
Reagerar du på ljus, höga ljud och stimmiga lokaler?
Känner du dig omskakad av att för mycket att göra på en liten mängd tid?
Har du svårt att se mycket väld på tv?
Behöver du dra dig undan efter en tuff dag i tex ett eget rum, mörkt rum eller ett annat "gömställe"?
Försöker du planera in ditt liv så du inte får för mycket att göra och för att unvika stress?
Har du en känsla för lyxigare smaker, lukter eller ett öga för konst?
Känner du dig tillfreds med dig själv och att vara ensam med dig själv?
När du var barn ansågs du vara blyg och återhållsam?

 
När jag läste på om att vara HSP så fick jag en massa aha-upplevelser för hur jag fungerar och har fungerat. Nu när jag får höra att jag är känslig tar jag inte åt mig på samma sätt, för jag vet att vara extra känslig är något bra. Jag vet att jag märker och upplever så mycket som andra inte ser. För mig är det en gåva att vara HSP, bara man vet hur man ska hantera det. Vi måste ta det långsammare, vi behöver vara förberedda. Vi kan inte stressa och vi måste ta oss den tid vi behöver för att vila och det är helt okey.
 
 


 
 
Tycker du min blogg är intressant, glöm inte att trycka på gilla innan du går vidare, en kommentar tackar jag inte heller nej till. 
 
För att inte missa inlägg, gilla sandifighter på facebook.
 
#1 - - Anna:

Jag hade inte heller hört talas om HSP förrän till för något år sedan. Det var min faster som presenterade det för min familj efter att hon också fått en AHA-upplevelse och nu jobbar hon väldigt mycket med att öka förståelsen kring detta. Superintressant!

#2 - - Mina:

Kul att du är tillbaka, jag har saknat dina inlägg ❤ Tack för ännu ett genomtänkt och informativt inlägg. Jag är extremt känslig men antagligen inte HSP ❤

#3 - - Mina:

Kul att du är tillbaka, jag har saknat dina inlägg ❤ Tack för ännu ett genomtänkt och informativt inlägg. Jag är extremt känslig men antagligen inte HSP ❤

#4 - - Anonym:

Kul du är tillbaka läsa din fantastik inlägg! ”Fast dom är långa ;)” ingen aning om vad HSP är först du skrev om det! Du lär mig alltid något nytt 😍😍

#5 - - Anna:

Så bra inlägg! Min lillasyster är och "Lider" (Som hon säger) av samma sak, hon är överkänslig och har läst på och forskat lite i det. Ska tipsa henne om detta inlägget. Stor kram fina du! <3

#6 - - Anna:

Så bra inlägg! Min lillasyster är och "Lider" (Som hon säger) av samma sak, hon är överkänslig och har läst på och forskat lite i det. Ska tipsa henne om detta inlägget. Stor kram fina du! <3

#7 - - Therese Carlsson:

Välkommen tillbaka 😊 jag har aldrig hört talas om HSP men tack för att du skrivit om det så nu vet jag ju lite mer .

#8 - - Pärla :

Det är din blogg, du skriver hur långt du vill. Jag är både hsp och har generaliserad ångest vilket gör det lite knepigt ibland.

#9 - - Sofie:

Tack för upplysningen. Helt ärligt känner jag igen mig i extremt mycket av det du skriver men inte allt. Måste läsa lite mer om detta ❤️

#10 - - Emma:

Var riktigt intressant att läsa om då jag väldigt ofta får höra att jag är så känslig och jag märker själv det

#11 - - Mrs.Kjellström:

Vilket bra inlägg, alla punkter stämde in på mig men jag har ju autism och därav
De flesta sjukdomar eller superkrafter (vad man nu vill kalla dom) är väldigt hårfint imellan

#12 - - Jenny:

Jag har två barn som är hsp-barn och det märkte jag redan när de var bebisar. Dock visste jag inte att äldsta sonen var det när hm föddes för snart 19 år sedan.

Viktigt inlägg om något som få vet om ❤️

#13 - - ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, nu specialpedagogstudent ★:

Jag är också en HSP-personlighet det är ganska tufft ibland men har lärt mig att leva med saken. Förstår liksom det där du skriver innan här kring att ta åt sig kring saker, jag gör det också så fort jag hamnar i ett för stort sammanhang. Jag passar bäst med få människor runt mig, och trivs bra med att vara ensam eller i sällskap med 2-4 personer mest annars sugs jag åt av alla känslor direkt. Är också därför någon positiva humör smittar av sig på mig och så blir jag helt plötsligt övertalad att göra något jag inte alls tänkt mig.

#14 - - ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, nu specialpedagogstudent ★:

Jag är också en HSP-personlighet det är ganska tufft ibland men har lärt mig att leva med saken. Förstår liksom det där du skriver innan här kring att ta åt sig kring saker, jag gör det också så fort jag hamnar i ett för stort sammanhang. Jag passar bäst med få människor runt mig, och trivs bra med att vara ensam eller i sällskap med 2-4 personer mest annars sugs jag åt av alla känslor direkt. Är också därför någon positiva humör smittar av sig på mig och så blir jag helt plötsligt övertalad att göra något jag inte alls tänkt mig.

#15 - - Daisy:

Kul att du skaffat en portal du trivs på , själv gillar jag nouw :)

#16 - - Ullie:

blir glad när du e här ❤️
ja u vännen Det Där är jag . känslig alltid i många saker o det är inte lätt . känslig även för starkt ljus o änå behöver ja det massa hur konstigt som
bra änå det finns lite or på allt så man inte tror alltid man knäpp
ha en fin morgondag gumman kramar

#17 - - Yasmine mamma till Dennis och Angelina :

Roligt att du är tebax, jag gillar långa inlägg.
Jag är nog lite känslig , men kanske inte fullt så.
Men hört talas om Hsp.
Kram

#18 - - Katja :

Jag gjorde ett test för något år sedan ang högsensitivitet och det allra mesta stämde! Var faktiskt skönt att förstå varför! Jag har också alltid fått höra att jag är så känslig..

#19 - - Yela:

Din blogg är verkligen så viktigt fina du, tack för att du tar upp dessa viktiga ämnen❤️ Fick också höra om de som vuxen & känner verkligen igen mig i princip allt, b.la så är jag & Har alltid varit oerhört ’över’känslig men kan ju även ligga mycket i min ADHD❤️ Massa kramar till dig

#20 - - Madde:

Allt det stämmer så bra in på mig. En kollega talade om för mig att jag helt klart är högkänslig, men inte i negativ bemärkelse, och så mycket stämmer.

#21 - - Ulrica:

Intressant. Det verkar som att du har bra koll på hur du ska tackla dina barns behov vilket ju är superbra!!
Mvh Ulrica

#22 - - Amanda :

Har aldrig hört talasom det här men väldigt roligt att läsa om 💞

#23 - - Jenny:

Så kul att du är tillbaka. Undrade var du tagit vägen <3 Styrkekramar till dig fina du.

#24 - - Hannas krypin:

Välkommen till blogg.se! Här har jag hållt till sedan 2007 och trivs väldigt bra. Jag gillar långa inlägg, så fortsätt med det!Intressant att läsa om högkänslighet, vissa saker stämmer in på mig men inte allt.

#25 - - Marie Karlsson:

Hoppas att du ska trivas på blogg.se och nå fram, det tyckte inte jag att jag gjorde, man bli anonym där, men det behöver ju inte alls bli så för dig

#26 - - Malin Lundskog:

Så bra du förklarar det här! O det där med att ta sig den tid en behöver - det är ett hälsosamt förhållningssätt, HSP eller ej :-)

Heja på!

Svar: Så sant, det är många som missar det 👍
sandifighter

#27 - - Annika Andebark:

Jag är också HSP. På min blogg har jag skrivit en hel del om det - här är ett inlägg - ,en det finns fler. http://www.andebark.se/2018/03/27/hogkanslig-sensationssokande/

Svar: tack, ska kika in där 👍
sandifighter