Ett liv värt att kämpa för. - Depression och seratonin.

Depression och seratonin.

I går satt jag och skulle påbörja ett inlägg om depression när jag insåg att jag har missat endel information om olika ämnen osv i kroppen. Ämnen som är viktiga vid en depression och för att en människa ska må bra. 
 
Jag har ju tagt upp ämnet dopamin innan, även om det var från gamla bloggen, ni kan läsa mer om det här. Jag har även skrivit om noradrenalin sen innan. Inlägget hittar ni här
 
 
Ett annat ämne är seratonin som är en naturlig kemikalie i kroppen. Som jag skrivit innan i blogginlägget om dopamin, så är inte dessa ämnen så lätt att förstå och jag är ju varken läkare eller forskare inom ämnet. Därmot tycker jag det är så fasligt kul att läsa om just kroppen och dess ämnen, vad som påverkas och hur man kan äta rätt för att öka ämnena i kroppen. Seratonin däremot kan man inte öka via mat, på grund av att den inte kan ta sig över blodbarriärer. Däremot finns det en aminosyra (tryptophan) som dels är viktig för proteinerna i kroppen, men även för att framställa just seratonin. 
 
För att öka tryptophan kan man äta rött kött, ägg, fisk, kikärtor, jordnötter, mandel, mjölk och keso. 
 
Seratonin fungerar både som en hormon och som en signalsubstans, dvs den för information mellan en cell till en annan, som en budbärare.
Seratonin är tillsammans med noradrenalin och dopamin den viktigaste signalsubstansen för humöret. Sorg, stress och negativa känslor har lätt att få dessa i obalans. 
Obalansen i sin tur ger oss olust och man kan känna sig känslomässigt labil. En normalmängd däremot gör oss lugnare, mer avslappnad och ger oss en bättre sömn. Den inverkar just på sömnen eftersom den är en förstadie till melatonin, vilket är vår främsta sömn hormon. 
 
Det är ännu oklart om redan låga nivåer seratonin orsakar depression eller om det är så att depressionen i sig får seratoninhalten att minska. 
 
Däremot vet man att flertalet långvariga depressioner kan skada både hjärna och minne kroniskt. 
 
Nu vet jag däremot inte om jag skrivit allt rätt eftersom kroppen är en komplicerad manick och jag har försökt översatt så många medicinska termer jag kan. Om det finns andra där ute som kan detta mer, rätta mig gärna om det blivit fel. 
 

 
 
 
För er som vill fortsätta följa mig, klicka in på sandifighter och följ min sida på facebook. 
Där uppdaterar jag med varje nytt inlägg jag skriver. Dela gärna dessa inlägg vidare till människor som skulle behöva dem. 
 
Glöm inte att trycka på hjärtat här nedanför när ni läst klart inlägget, det skulle uppskattas mycket och hjälper min blogg att växa. ❤
 
 
 
 
 
 
 
 
 
#1 - - Netti Starby:

Jag har också skrivit om det här förut fast väldigt längesedan. Anledningen var att jag lider av psykisk ohälsa och hittade en massa ny information via Google. Tycker också att det är intressant och det är mycket man inte vet om vad som händer i kroppen. Bra skrivet! <3 Kramis

Svar: Så sant ❤ Jag får gå igenom dina gamla inlägg och se om jag hittar just det inlägget 👍
sandifighter