Ett liv värt att kämpa för. - World suicide prevention day 10:e September.

World suicide prevention day 10:e September.

Gårdagen började fantastiskt och slutade i kaos. Jag lyckades hålla ångesten borta tack vare dåliga skämt av en person. Tack ❤

I dag vill jag berätta om något annat, jag vill upplysa er om en speciell dag, något som jag brinner för. Denna dag är för att förhindra suicidal, som jag själv har tänkt på varje dag i 30 år. Nu händer det mer sällan för mig däremot, tack vare rätt behandling. 

I dag är suicidal preventionsdagen världen över.

Jag vet sedan innan att människor ogillar att tänka på döden, men det är något som finns runt oss hela tiden och vi måste handla, vi måste störa och vi måste våga prata. 

Hur jobbigt det än är så vet både min och mina barn vad jag kämpar med. Mina problem är kroniska och tyvärr så kan det komma en dag då jag inte orkar längre. Även om dipparna är bättre så tar det mycket energi, mycket kraft av mig att må bra igen, att vara positiv. När jag mår bra så är det inget jag tänker på, men i mina dippar så tar tröttheten över, kroppen och hjärnan vet vad jag måste gå igenom för att resa mig upp. Just därför brinner jag lite extra för just suicide zero och dess jobb. Det finns en kvinna som heter Marie Niljung, båda hennes föräldrar dog av självmord och hon förklarar det så bra i ångestpodden, där hon i stället pratar om psykologiska olycksfall. Denna kvinna har vigt sitt liv till att rädda andra genom att öppna upp tankar kring psykisk ohälsa. Jag ska på hennes föreläsning på torsdag för första gången och jag ser fram emot att få höra Marie tala. 

Varje år har 500 000 människor suicidal tankar varje dag. 
Varje år genomför 100 000 sina suicidal försök.
Varje år dör 1500 människor av sina försök. 

Sedan 1970 så har självmordsförsöken ökat bland ungdomar, i dag ökar det också bland äldre män. 

Det är fler män än kvinnor som begår självmord. 

Hur kan du hjälpa? 
Lägg märke till om personen ändras i vanor och samtal. I bland kan en människa som verkar gladare än innan, ha bestämt sig för att ta självmord. Tanken på frihet kan göra att personen blir gladare och måt bättre.
Våga räcka ut en hand
Tänk på dina reaktioner, de flesta reagerar med rädsla och får då en impuls att undvika situationen med en förhoppning om att det går över av sig själv. 
Du kan också få en vilja att hjälpa till så det går över snabbt. Det kommer inte gå över snabbt, det tar tid.
Prata med någon proffesionell och få stöttning om hur du ska hantera situationen. 

I min situation har jag skrivit på en lapp om att det är ok att maken lägger in mig för tvångsvård. När man är i det stadiet att man inte vill leva längre så lyssnar personen inte på anhöriga. 

Ta dig tid att lyssna på personen i fråga. Ofta är psykisk ohälsa något man skäms för och då vågar man inte söka hjälp.
Det är viktigt att vi alla öppnar upp och vågar prata om psykisk ohälsa och självmord. 
Förminska inte problemet och försök inte övertala/vädja till personen att låta bli. Dina tankar och funderingar kring detta är inte det viktiga i ett sådant här läge, det viktiga är att rädda liv. 

Våga fråga om självmord. Det enda du kan göra är att fråga personen om hen tänker begå självmord. Oftast är man rädd att när man pratar om självmord så triggar det i gång tankar hos personen. Jag lovar att om tankarna finns så finns de ändå och det går inte att trigga i gång det. I bland kan det vara en lättnad att öppna upp med sina känslor, gör däremot inte upp en deal om att hålla självmordstankar hemligt. Försök uppmuntra personen att söka hjälp. 

Var inte rädd för att förlora en vän, hellre det än att personen dör. 

Ha ett säkerhetstänk, kolla upp info kring situationen.
Har hen tänkt ut hur och när hen ska ta sitt liv?
Har hen tillgång till det som behövs eller tänker hen skaffa det för att kunna utföra planen?
Vilken hjälp har heb tillgång till för att kunna må bättre och känna sig tryggare? 
Fråga personen hur du kan finnas där för att hjälpa och stötta personen. 

Ta hjälp av andra för att stötta personen i att söka professionell hjälp. Be personen lova att hen ska söka hjälp, att lova någon gör nytta. 
Visa att du finns där, att du förstår, förmedla hopp och att hjälp finns att få. 

Självmordstankar försvinner inte bara av sig självt. Livssituationer, tankar och känslor behöver förändras. Att få stöd kan vara ett sätt för personen att hantera tankarna om självmord. 
För mer info, kolla in sidan mind, där finns även stöd att få via telefon. 


Prata med era barn om depressioner och självmord. Tala om att det är viktigt att om någon de känner, berättar för dem om att de inte vill leva längre, så är det viktigt att de inte håller det hemligt. Att de inte lovar något sådant. Vänskapen kan räddas, men inte kompisen om det går så långt. Jag förstår att det är tufft att prata med sina barn om detta, det är ett känsligt ämne och vissa barn har aldrig mött döden innan. Tänk däremot atr deras kompis kan ha gjort det och vet precis vad död är. Genom att prata med våra barn så kan vi rädda livet på andra barn. 

Jag var 10 år och ville dö, jag är inte den enda 10-åringen som tänker på det. Psykologiska olycksfall sker även bland barn. 

#självmord #psykiskohälsa #vågaprata #aldrigensam #mind #suicidezero


Vill du läsa mer om min dysfunktionella barndom så hittar du det här
\nDet är däremot från en annan portal så vet inte om allt kom med som det skulle. 
\n
\nFör er som vill fortsätta följa mig, klicka in på sandifighter och följ min sida på facebook. där uppdaterar jag med varje nytt inlägg jag skriver.
\n
\nGillar du inlägget så glöm inte att gilla, det skulle uppskattas mycket ❤#1 - - Sofie:

Detta är så viktigt! ❤️

Svar: Det är det ❤
sandifighter

#2 - - Marie:

Härligt att kunna hålla ångesten borta och få må bra för en stund, kram

Svar: Ja, tyvärr kom det 10 gånger värre nu.
sandifighter

#3 - - Fnulan:

Vi pratar mycket om sånt här hemma. Min sons kompis tog sitt liv så då öppnade det upp för bra diskussioner. Sorgligt. Bra att du skriver om det och upplyser

Svar: Så tragiskt. Så glad jag blir att ni pratar om det, så viktigt, särskilt hos barn ❤
sandifighter

#4 - - Popprinsessan:

Jobbigt att tänka på, men ack så viktigt!

Svar: Verkligen ❤
sandifighter

#5 - - Jenniey Love :

Tufft ämne men så viktigt att prata om. Kramiz❤

Svar:
sandifighter

#6 - - Liw:

❤️ Viktigt att våga prata om detta som du skriver. Vad jobbigt att du haft dessa tankar och är rädd att du ska få dem igen. Klokt med avtalet med din man. Att ha kronisk värk sliter mer än många tror. 🙈

Svar: Hos oss med dystymi är självmord hög pga av att vår depression inte går över och vår värld är oftast grå.
sandifighter

#7 - - Becka Lindhe :

Ångestpodden är en bra podd, lyssnar på den ibland, starkt av dig att hålla den borta, det är omöjligt hos mig 🤦‍♀️

Svar: Oftast är det omöjligt, men i bland lyckas jag. Tyvärr kom det 10 gånger värre nu 😒
sandifighter

#8 - - Mina:

Viktigt inlägg fina du ❤
Alltid viktigt att prata om och här hemma har vi pratat mycket om det. Vår granne tog sitt liv under sommaren och det väckte många frågor. Du skriver så bra och belyser så viktiga ämnen ❤

Svar: Tack fina du. Så glad jag blir att ni pratat om det. ❤
sandifighter

#9 - - nouw.com/Sannaevelyne:

Det här är SÅÅÅ VIKTIGT att prata om och så bra att du gör! Det gäller verkligen att vara uppmärksam kring människor runt omkring en! Det här måste upplysas! ❤

Svar: Ja visst måste det. Jag är stolt över att vara en av dem som tar upp ämnen som suicid och psykisk ohälsa.
sandifighter

#10 - - Therese Carlsson:

Det där är så viktigt men det är ett jobbigt ämne

Svar: Det är det, men man måste kunna prata om det ❤
sandifighter

#11 - - Amanda:

Vilket bra inlägg du skrev jag har själv varit där i dom tankarna och jag måste säga att vi behöver prata mer om döden och självmord. Och inte tysta ner det. Tack för ett så bra inlägg :) <3

Svar: Precis så är det ❤Tack för att du läser ❤
sandifighter

#12 - - Michelle:

Ja usch döden är ju inget roligt samtalsämne precis men förstår ju absolut hur du menar i inlägget 💕 hoppas ångest försvinner

Svar: Just nu har jag en dipp i måendet igen, men sånt är livet. Ångesten kommer och går ❤Nej, döden är inte roligt att prata om, samtidigt dör massor av människor i suicid för att ingen ser 😒
sandifighter

#13 - - Eva:

Så jobbigt men ack så viktigt att prata om, bra du tar upp det! ❤️

Svar: Ja, verkligen ett jobbigt ämne, men något vi alla måste ta till oss ❤
sandifighter

#14 - - Amanda :

Det här är värkligen viktiga saker som du skriver

Svar: Det är det ❤
sandifighter

#15 - - Madde:

Detta är så svårt att prata om, och personer som aldrig haft den tanken kan inte alls förstå. Gjorde ett arbete om det i skolan, och upplevde att även personal inom psykiatrin hade fördomar. Nu hoppas jag att dom kommit längre.

Svar: Tyvärr så tror jag att det ännu finns mycket fördomar, det hör jag när jag pratar om min medicin och biverkningar och människor förstår inte alls varför jag fortsätter med dem. Jag äter dem ju för att jag annars dör 😒
sandifighter

#16 - - Moa:

De är så himla viktigt ❤️

Svar: Verkligen ❤
sandifighter

#17 - - Kirsi:

Vad härlig du är som tar upp det här. Jag har svårt att prata om självmord, inte direkt för att det är ett jobbigt ämne, men för att min inställning till självmord är en annan vad folk generellt har och de vill inte höra om min syn. Sen finns det ju variationer i min åsikt också, som gör att jag själv är lite förvirrad när jag ska förklara min ståndpunkt.

Men jag håller med om att man måste kunna prata om självmord och självmordstankar. Det måste vara tillåtet att ha självmordstankar, så att man vågar prata om dem. Det får inte vara så tabu som det är idag. Så fort någon yttrar ordet självmord, så blir den shamead och tystad. Ingen mår bättre av sånt.

Svar: Verkligen inte. För mig är ju den psykiska ohälsan viktig, bland detta är ju suicid. Ska vi komma någon vart med psykisk ohälsa så måste vi kunna prata om det och öppna upp för diskussion.
sandifighter

#18 - - Kamilla:

Skönt att du kan hantera och bromsa ångesten. Viktigt inlägg

Svar: Tack, det är det verkligen. Det är tufft att hålla ångesten under kontroll, men det går lättare när jag inte jobbar ❤
sandifighter

#19 - - jessica:

vilket viktigt och bra inlägg du skrivit fina du. håller med dig man måste kuna prata om detta mer. att ha självmordstankar ibland tycker jag bara är helt naturligt i och med att alla självklart inte mår bra jämt. Men det gäller som sagt och skilja på tanke och handling. Många gånger har ja självmordstankar när jag mår dåligt. Men jag skulle aldrig glra något det är liksom bara tankar pga att man är så less. Dock precis som du säger är det ju väldigt viktigt att våga fråga, om någon utrycker att den har självmordstankar, om det är något dom tänkt göra eller om det stannar vid tanken liksom . 💕

Svar: Precis. Hade inte maken märkt av mitt sätt så hade jag nog inte levt i dag ❤ För mig är den gråa vardagen så otroligt jobbigt och att veta att man alltid kommer må så här 😒
sandifighter

#20 - - Yela:

Så otroligt viktigt inlägg vännen! Jag har två självmordsförsök bakom mig och hade tankar sedan 8 års ålder, det är hemskt. Det som räddade mig var omgivningen, min mamma. Har idag inte dom tankarna men är uppmärksama mot andra❤️ Massa kramar

Svar: Jätte viktigt att hålla koll, vem som helst kan ha dessa tankar utan att man vet. Är glad att du inte lyckades fina människa. Med kronisk depression är suicid vanligt, man orkar inte leva med den gråa vardagen.
sandifighter

#21 - - Hanna Karlsson:

Det här är så tungt men så viktigt att prata om. Jag har själv en person i min omgivning som hade suicidtankar och gjorde suicidförsök. Nu mår hen tack och lov bättre men det går aldrig att helt släppa oron.

Svar: Nej, så är det. Jag tror aldrig maken kommer kunna släppa oron över mig heller. Just nu när jag inte mår lika dåligt så är jag glad för det ❤
sandifighter

#22 - - Jenny:

Vilket bra och viktigt inlägg. Det är viktigt att vara uppmärksam på dem som har dessa tankar. Kram <3

Svar: Jätte viktigt och att just våga ta upp det med personen.
sandifighter

#23 - - Ullie:

ja du et är så vitkigt o prata om det
tror oxå man gör det mer om barnen förstår oxå
man är ändå otroligt modig som ens vågar göra det men känns oxå fegt om vissa så ja jobbig sits

idag är det ju twintower dagen i newyork o även mordet på anna lind men ja snart ingen mer som tar upp det
kram fina gumman o fin morgondag ❤️❤️❤️

Svar: Nä, det är sant. Har sett få inlägg om Anna Lind. Däremot fler om twin tower ❤Tragiska händelser båda två ❤
sandifighter