Back to top

5 minuter 5 Maj

5 minuter 5 Maj

#5min5Maj dagen då vi pratar om psykisk ohälsa.

Hej, har du tid i 5 minuter? Inte? Då säger jag ta dig tid och lyssna på dina närmaste, de som du möter. För i dag pratar vi 5 minuter (#min5maj) för att öppna upp en dialog och för att synliggöra psykisk ohälsa.

Har du förutfattade tankar kring psykisk ohälsa?

Många människor har föreställningar om hur psykisk ohälsa ser ut. Jag vet inte hur många gånger jag får höra att inte kan jag må dåligt jag som alltid ser så glad och fräsch ut, trots att jag vikt vid hur jag mår och känner. Tänk till igen, och läs min blogg. Speciellt i dag #5min5maj.

När jag går utanför dörren vill jag ändå se fräsch ut. Skulle inte du vilja det. Skulle jag gå runt och alltid visa mitt innersta skulle du se ett monster i ett litet hörn. För det är just så vissa depressioner och ångestattacker ser ut. Medans andra visar upp sitt riktiga jag när de ler, för kanske får de medicin, de kanske inte mår så alltid osv. Det finns många skäl till varför du inte ser att vi kämpar med olika sjukdomar. Vi har inget gips, vi sitter inte i rullstol, men vi lever med sjukdom ändå. Därför pratar vi #5min5Maj ( under 5 minuter på 5:e maj) om psykisk ohälsa till de som finns runt omkring oss.

#5min5maj, en fråga. Triggas du inte av att berätta om psykisk ohälsa, om suicid?

Jag har även fått frågan om jag inte triggas av att prata om min sjukdom eller prata med andra som lider av andra sjukdomar. Ännu en gång, tänk till igen. NEJ, vi triggas inte av att prata om våra problem, ni kan lugnt fråga och få veta mer. Vi smittas inte så du kommer inte själv att drabbas av det, jag lovar. Vi triggas inte heller av att höra talas om suicid eller att prata om det. Finns tankarna kring det så gör vi det ändå. Så du kan i lugn och ro fråga och prata om det. Det är definitivt bättre att pata öppet om det så att man kan se och höra om tankarna finns. Det är även därför #5min5maj finns.

Vid min #5min5maj på olika sociala medier, men då främst här och på instagram berättar jag givetvis om dystymi dvs. kronisk depression. En depression som aldrig går över, men finns där. Inte lika illa som en ”vanlig” depression. Jag lider också av generell ångest, social fobi och suicidal tankar. Social fobi, passar mig som föreläser, eller hur? Men att föreläsa blir en helt annan sak. Där utbildar jag människor efter ett manus jag lagt upp i mitt huvud. Du kan läsa mer om min depression här. Och på min instagram hittar du också en kort version om dystymi.

#5min5maj, en dag då vi diskuterar psykisk ohälsa
(H)järkoll på Sunne bibliotek för att berätta mer om olika varianter på psykisk ohälsa.

I dag anordnar (H)järnkoll olika arrangemang runt om i Sverige för att synliggöra #5min5maj om de sjukdomar som finns där ute och som vi kämpar med. Mina kollegor står på Sunne bibliotek och visar upp några av våra ambassadörer på kort och med en kort text om oss. Är ni i närheten, så gå dit och kika. När jag själv sitter och tittar ut över regnet så är jag tacksam att sitta inomhus i mina mys-kläder i stället för att klä upp mig och stå där.

Tur att man kan berätta om dagen #5min5maj via internet inomhus. Jag skulle önska att även du kunde ta dig 5 minuter och berätta om det du kämpar med inom psykisk ohälsa för någon som finns dig nära i dag. Eller varför inte på sociala medier. Just i dag så delar jag med mig av olika historier (om människor vill) så länge man taggar #5min5maj och @sandifighter.se. Så jag kan se och ta del av din berättelse. Låt oss kämpa tillsammans och dela med oss av våra sjukdomar. Låt världen få veta vad vi dagligen lever med, just i #5min5maj.

Föreläsare och (H)järnkollsambassadör
sandifighter (H)järnkollsambassadör, föreläsare och barncoach.
sandifighter@hotmail.com

Kvinna 40 plus. Bor ute i skogen med man och två barn. Jobbar heltid med sociala medier och författarskap, samt att jag föreläser. Vill kunna inspirera andra med kronisk värk och kronisk depression.

Comments

 1. du är så bra.
  ja det är ofta så en del säger ja det syns kanske inte direkt att du har ont o mår dåligt NÄ det är just Det som man säger de ser inte därför finns det inte
  ta hand om dej fina vännen kramar

  Reply
  1. Tänk att det ska ta sådan tid innan folk förstår. Själv har jag varit inne i en tuff tid, men jag har så många runt mig som inte riktigt förstår. Jag är inte bara ledsen, jag är slut, jag är deprimerad och jag vet inte hur jag ska ta mig framåt. Det är inte bara att ha det tungt och vara lite ledsen som alla kan känna. Det är svårt att försöka förklara för människor tycker jag. Jag kan liksom inte bara rycka upp mig, det kan man inte när man känner sig rejält depp.

   Reply

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: