Back to top

Depression känns tungt, psykisk ohälsa känns tung.

Att leva med psykisk ohälsa i resten av sitt liv är en kamp man kämpar mot i hela sitt liv. Och ja, jag skriver kämpar som många kanske kopplar till något negativt, men det är precis så min kroniska depression känns.

Tänk dig en stor och tung stenbumling som du ska försöka flytta framåt. Du tar i med all din kraft, lägger skuldran emot för att butta eller knuffa på och allt som händer är att du skjuter den någon millimeter framför dig. Precis så känns det, som om man varje dag måste skjuta på denna sten. När jag tröttnar på den, det är då jag dippar och dippar man för mycket så kanske man inte orkar mer. Det är inte egoistisk. Det är bara så förbannat tufft och detta ska jag leva med i resten av mitt liv. En depression som är kronisk, den känns hela tiden och går aldrig över.

En depression som känns tung och gör att jag lever i min egna gråa lilla värld. Jag kommer aldrig bli frisk, däremot kommer jag heller aldrig dö. Eller ja, det beror ju på i och för sig, jag tror du förstår vad jag menar. Det finns ingen bromsmedicin. Det finns bara mediciner som gör att man håller sig på rätt nivå.

Vad var det som fick mig att vilja börja skriva om detta just i dag? Om psykisk ohälsa och känsla av att kämpa för överlevnad. Kämpa i stället för att bara göra slut på allt, göra slut på min depression som känns så tung?

Kronisk depression
Kronisk depression är en tung börda.
Bipolär, depression, samt många många fler psykiska sjukdomar. Alla är lika jobbiga och min depression känns så ofantligt tung.

Jo, det finns en musikgrupp som heter ”två blyga läppar” och en av killarna där förlorade sin kamp till psykisk ohälsa, bipolär sjukdom. Nu har inte jag samma problem, däremot är kronisk depression, dystymi liknande bipolär sjukdom. Fast utan det maniska.

Det gör mig ont varje gång jag hör talas om död och psykisk ohälsa. Hur en människa kämpar, men så rasar allt och man orkar inte mer.

Min kompis berättade för mig att det aldrig syns att jag lever med något så svårt som min depression och det gör det kanske inte. Men depression känns, det känns så enormt mycket, i varje cell av min kropp. Det gråa som omsluter mig och aldrig kan göra mig riktigt lycklig.

Trött på att vara den som inte älskar livet.

Jag vill vara en kram-glad tjej som älskar livets alla färger, som kan jubla av lycka, fast det kommer jag aldrig bli. Jag är den som lägger all sin energi på att vara sprallig och ”glad”. När jag sedan kommer hem behöver jag vila och fylla på allt igen. All energi som försvann då min kroniska depression valde att ta på sig sin tunga mask när jag gick utanför dörren. Jag önskar jag kunde visa människor min riktiga sida, men det kan jag inte. Jag är rädd att om jag gör det så bryter jag i hop helt och kanske tar jag mig aldrig upp igen.

Vi kämpar mot vår psykiska ohälsa, en kamp som kan ta slut när som helst. Man vet inte när den dagen kommer och man vet inte om den kommer. Men jag ska fortsätta kämpa lite till med min depression. För mina barn och för mina närmsta vänner. Trots att depressionen känns hela tiden så ska jag orka…lite till.

Jag beklagar det som hände Ulf och jag beklagar att hans psykiska ohälsa vann över honom. Jag skickar all kärlek till hans familj och de som sörjer han mest.

Har du några tankar om psykisk ohälsa och självmord. Dela dem gärna. Alla tankar är välkomna.

Länkar för mer läsning.

Två blyga läppar på facebook.

Min resa med kronisk depression.

Dystymi, kronisk depression.

sandifighter@hotmail.com

Kvinna 40 plus. Bor ute i skogen med man och två barn. Jobbar heltid med sociala medier och författarskap, samt att jag föreläser. Vill kunna inspirera andra med kronisk värk och kronisk depression.

Comments

 1. Jag lider inte av kronisk depression men av kronisk ångest. Har diagnosen generellt ångest syndrom som jag medicinerar för, och i perioder styr den mitt liv.

  Reply
 2. Jag lider också av psykisk ohälsa sedan barndomen. Självmord har jag velat göra och försökt flera gånger under livet. Men av någon anledning så avbröt jag självmordsförsöket. Hoppas att du snart mår bättre och sänder dig många styrkekramar <3

  Reply
 3. härligt gumman att höra från dej igen . <3 ja denna jobbiga sjukdom är så jobbig . depression över huvud taget. är jobbigt min är just nu varför ska man leva var dag? och nä jag vill inte dö o hur känner man o varför .
  skönt i vartfall du är här o blev glad att se dej . <3 stor kram fina du

  Reply
 4. det är svårt för många att förstå flera utav våra sjukdomar som inte direkt kanske sysn . Du är så fräsch o glad ja man kan ju le lite ljust då o ja vill inte framstå som en tjurig kärring

  fi Ha en god fortsättning på påsken söta du o ta hand om dej kram

  Reply
 5. Har haft tankar och försök när det gäller att ta mitt liv flera gånger. Men på något sätt har nånting alltid satt stopp. Det är jag glad övre idag. Att tänka på döden kan idag vara nåt som ligger längre bort. Har skrivit lite om det i min bok ”Den tionde sommaren”. Det är en resa kan man säga till att få diagnosen och svar på så många frågor som funnits tills dess.
  Kram på dig!

  Reply

Kommentera

%d bloggare gillar detta: