Back to top

Dystymi, kronisk depression.

Dystymi, kronisk depression.

I dag tänkte jag ta och berätta lite om kronisk depression s.k dystymi. En ganska anonym sjukdom som leder till att man äter citalopram livet ut. Inget ont om läkemedel. Jag själv har tre olika sorters läkemedel. Det fungerar för mig, just nu i alla fall. Det är inte alltid läkemedel hjälper däremot och många lever utan mediciner. Jag kommer inte ta upp symtom och behandling utan dessa ämnen kommer i ett senare inlägg.

Sometimes life hits you hard!

Vad är dystymi?

Depressionen klassas som kronisk när man har haft den i mer än två år. Den är inte lika djup som en ”vanlig” depression, däremot pågår den ständigt. Precis som fibromyalgi, som du kan läsa information om här. Så vet man inte heller vad dystymi beror på. Man tror däremot att det kan handla om en tuff barndom. Under depression producerar hypofysen mindre mängd seratonin, vilket har en stor inverkan också.

Att leva med en kronsisk depression är som att se sitt liv i grått, om man ens har några glädjande stunder så är de korta och få.

Kan debutera i låg ålder.

Dystymi debuterar oftast när man är liten. Den smyger sig på och omvandlar ens självbild och självkänsla. När man drabbas som barn så kan man själv, men också omgivningen tro att det är ett personlighetsdrag. Det gråa blir normalt och ingår i barnets vardag. Det som händer är att behandlingen blir fördröjs.

Vid dystymi finns en självmordsrisk.

Kronisk depression ligger väldigt nära en egentlig depression ”en vanlig depression” och det kan vara svårt att skilja dem åt. Dystymin är en mildare depression kan man säga. Människor med kronisk depresssion kan drabbas av en egentlig depression samtidigt. När den egentliga depressionen försvinner så finns den kroniska kvar. Även om den kroniska depressionen inte är lika djup som egentlig depression så ligger självmordsrisken högt. Mycket på grund av att man får leva med det nedstämda i resten av sitt liv.

Social fobi är vanligt.

Det sociala livet är begränsande när det kommer till dystymi. Många lägger energin på jobbet att när de sedan ska umgås privat finns ingen energi kvar. Många lever med social fobi och undviker helst det sociala umgänget.

Ca. 4-10 procent lever med sjukdomen och kvinnor är överrepresenterade.

Du kan läsa mer på föreningen balans sida.

Glöm inte att hjälpa mig trycka på en knapp, välj den som är mest intressant för dig eftersom det bara går att trycka på en punkt. Det är helt anonymt, men hjälper mig planera bloggen bättre. Listan finns antingen på höger sida eller längst ned på denna sida.

sandifighter@hotmail.com

Kvinna 40 plus. Bor ute i skogen med man och två barn. Jobbar heltid med sociala medier och författarskap, samt att jag föreläser. Vill kunna inspirera andra med kronisk värk och kronisk depression.

Comments

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: