Back to top

Förändringar samhället står inför.

Förändringar samhället står inför.

Jobb som inte finns, arbetslöshet och en förändring med vår sjukförsäkring. Just nu händer det mycket i vårt land, men det kan också ge oss nya möjligheter.

Jag tror att alla har insett hur vårt samhälle förändras med små steg i taget. Sakta tar man upp nya frågor. Även om vi förlorar våra nära och kära brutalt på grund av denna pandemi så inser vi nu hur samhällets struktur inte fungerar som den ska i dagens samhälle. Låter jag tuff och hård? Jag har inte förlorat någon i pandemin, jag är inte den som lider av det hemska. Hur kan jag ta upp funderingar kring samhällets struktur när så många dör där ute. Precis som många andra har jag självklart egna tankar och åsikter. Utifrån mina egna sjukdomar så ser jag hur förändringar sker. Jag ser hur covid ändå skapar möjligheter för fler än mig.

Jobb via den digitala världen?

Covid släpper fram den digitala världen mer och jag lovar att det kan hjälpa många där ute. Människor som inte vågar ta sig till nya platser på grund av sin sociala fobi. Där de måste möta andra, sitta på en fullpackad buss, men även behöva möta sina rädslor på andra sätt. Jag tror säkert att den digitala världen kommer öppna upp nya dörrar för människor som inte vågar ha ett ”vanligt” jobb. Nya jobb kommer troligtvis skapas. Jobb som utgår från varje persons egna villkor och inte via företagens vanliga schemalagda arbetstider.

Med hjärntrötthet orkar man inte följa ett schema.

Ta tex. mig. Jag har så otroligt svårt att gå upp klockan 5.30 för att ta mig till ett jobb där jag börjar 7.00. Först ska jag försöka kravla mig ur sängen på något underligt vis. Hela kroppen ömmar och jag känner hur den behöver vakna till liv innan. Jag behöver längre tid för det och då skulle jag behöva gå upp 4.00 varje dag. En stor eloge till dem som klarar det, men det är skillnad med en värkande kropp och hjärntrötthet. Sen kommer nästa problem och det är vilan. Hur ska jag klara av att vila/somna i 30 minuter. Det finns ingen möjlighet till det. Jag skulle i så fall behöva ha en säng, ett mörkt rum och tyst omkring mig. Utan detta fungerar inte jag och ni förstår säkert själva, hur många jobb har denna möjlighet.

En åtta timmars arbetsdag är ingen höjdare.

”men gå ner i tid då” har jag hört.

Om det vore så lätt, jag jobbar med människor, jag försöker ge dem en meningsfull vardag. Jag brinner för mitt jobb (glömmer bort att jag sagt upp mig, upps), kan inte säga nej. Jag gör allt för mina stjärnor och lite till när jag är på jobbet. Skulle jag gå ner i tid så skulle jag ändå jobba 100% på de små 50% jag jobbar. Vilket i slutänden stressar mig än mer. Jag vet att detta är upp till mig, men det är just därför jag är sjukskriven och har varit det i omgångar för just utmattning.

Jobb från hemmet, en möjlighet.

Med den digitala världen skulle jag kunna sitta i pyjamas och lyssna på en föreläsning, jag kan prata med andra genom en skärm via olika program. Förutom möten osv. så kan jag jobba utifrån mina villkor. Jag kan sitta i pyjamas och ha möte eller andra myskläder. Min säng finns här så jag kan vila om jag behöver.

Plötsligt finns det så många chanser för företag att satsa på det digitala. Skapa jobb där människor kan sitta hemma vid en dator och olika program eller via telefon för att göra sitt arbete. Min man har jobbat hemifrån ett tag och det har fungerat alldeles utmärkt. Tänk vilken chans att få ut människor i nya arbeten.

Även superhjältar kan bli sjukskrivna från jobb.
Min egna batman.

Även superhjältar kan bli sjuka.

Vårt samhälle i dag är tufft. Du ska inte bara göra en sak utan gärna hinna med både två och tre saker innan lunch. Man behöver inte ha en särskild personlighet för att få stresspåslag. Det kan lätt gå över till en sjukskrivning för att hjärnan ska få vila på vem som helst. Mitt i allt detta ska du även hämta barn på förskola, du ska laga mat till dem, du ska lägga dem och gärna hinna med att åka till gymmet.

Nu är jag inte jätteduktig på superhjälte filmer. Men jag har för mig att i Harley Quinn-”birds of prey” så hade batman försvunnit och hans systerson tog över den rollen. Säkerligen råkade Batman ut för stress. Rik som han är sitter han på en varm ö med en drink i sin hand.

Min man är en av dem som alltid trott att han är en superhjälte. Han orkar och hinner med allt. Ingen hinner med så mycket på en gång, man måste hinna med att andas. Att inte ta lunch, att boka möte direkt efter ett annat möte utan ett break fungerar inte. Vad hände? Jo, nu gick även min egna superhjälte in i stressfällan. Han och batman, visar att även de som tror sig vara starka och tuffa, de som tror sig kunna hinna med allt, även de kan hamna i en sjukskrivning.

Vi behöver vara rika.

Vi är däremot ingen Bruce Wayne. Många av oss har inte pengarna för att sitta på en ö i ett varmare land. I stället måste vi brottas för vår sjukskrivning hos sjukvården och försäkringskassan.

Läkare vägrar skriva ut sjukintyg, de är rädda för försäkringskassan och för mer arbete på grund av att sjukintyget bollas tillbaka med nya frågor. Men även läkare är människor, tänk vilken stress för dem. De kan se att vi måste vara sjukskrivna, men vet att försäkringskassan inte kommer godkänna en sådan. Läkarna får inte göra en bedömning av sin patient. För efter allt bollande är det försäkringskassans läkare som bedömer utan att mött patienten själv.

Att inte orka jobba när man har en hjärntrötthet. Äntligen ett steg närmare en mänsklig sjukförsäkring.
Kronisk sjuk – När kroppen dippar, så händer det med en gång och man faller ihop.

Vi som inte har ett jobb för att vi inte orkar.

De ska få bort sjukskrivningarna och spara pengar. Det får de också, men de sparar pengar på en person som blir försörjd av sin make. De sparar pengar på den som måste få försörjningsstöd. De sparar pengar på den som måste gå till kyrkan och be om hjälp. Staten sparar pengar på oss som inte syns.

Minns du mina problem med försäkringskassan? Jag länkar den längst ner i inlägget. Troligtvis trodde försäkringskassan att är man hjärntrött med koncentrationssvårigheter så ligger man på en säng och stirrar upp i taket. Jag råkade vara ärlig om min blogg, men eftersom den inte stod som bisyssla så blev jag återbetalningsskyldig på 40 000.

Dum som jag var trodde jag att min blogg kunde vara intressant för den som jobbar på försäkringskassan. Att se vardagen för oss som är sjuka. Jag gjorde fel och jag ljög. De brydde sig inte om att jag föreläste, det enda de hakade upp sig på var att jag skrev näst intill varje dag. De frågade inte, de brydde sig inte om vilken rehabilitering det var för mig. Jag kunde byta jobb och sitta vid en dator så jag var arbetsför. Att jag satt i min säng och skrev 5 min var gång, det hörde inte till saken.

De partier som kämpar för oss.

Det är fruktansvärt med covid-19, men tänk ändå att det krävdes en pandemi för förändring inom vår socialförsäkring. De behövde någon som skrek högre än alla andra. En som blev sjuk på grund av att hon hjälpte andra med covid.

Vi blev alla arga och förfärade när undersköterskan Christine Udding blev utförsäkrad. Plötsligt såg man att vår socialförsäkring inte fungerar. Att någon som självmant går ut och hjälper andra själv blir sjuk och blir sedan utförsäkrad. Tänk så många år vi sjuka har försökt att få någon att förstå hur orimligt detta är. Nu äntligen ser man det, att vår socialförsäkring inte fungerar. Covid-19 ger långtidssjukdomar, vilket ställer allt i ett annat ljus. Nu äntligen kom svaret i morse att det kommer ske en förändring, att ingen som blir sjuk hamnar på jobb eller gatan efter 183 Det hjälper ju inte mig, men så otroligt många andra.

Jag är vänsterpartist i hjärta och själ.

För mig är det dock viktigt att lyfta fram andra partier som gör vissa insatser till förändring.

Vänsterpartiet har haft denna fråga uppe under en lång tid utan gehör. I dag står centern bakom deras nya regeringsförslag om Sveriges socialförsäkring. Även Sverige demokraterna står upp för detta och med det fick vi en majoritet i riksdagen. Att ingen sjuk ska bli utförsäkrade efter 180 dagar.

När det kommer till partierna som stod bakom denna förändring så anser jag att vi inte kan utesluta något parti. Vi må tycka vad vi vill om deras syn på Sverige. Det är ändå Sveriges medborgare som röstat fram dem och det får vi andra acceptera. Vi har en demokrati där alla måste få säga sin mening, det är precis det som är den underbara med Sverige.

För att få en majoritet så måste man jobba tillsammans och utan dem skulle vi aldrig ha fått en förändring.

Länkar:

1: Det sociala system, för inget gott med sig

2: Från tro på försäkringskassan till misstro.

3: Expressen.

sandifighter@hotmail.com

Kvinna 40 plus. Bor ute i skogen med man och två barn. Jobbar heltid med sociala medier och författarskap, samt att jag föreläser. Vill kunna inspirera andra med kronisk värk och kronisk depression.

Comments

  1. Hej! Hittade denna blogg tack vare inlägget av hjärnkoll 😀

    Förutom att vi delar samma namn så känner jag en enorm likhet med ditt liv. Lider av fibromyalgi, bipolär sjukdom (blev deprimerad när jag var 12år) och växt upp i en dysfunktionell familj. Lider också av ätstörningar. Är också vänsterpartist (som att man kan vara annat med de upplevelser man har haft). Det är lustigt hur man plötsligt kan hitta en person vars liv är såpass likt ens egna och du beskriver det som jag själv har så svårt att uttrycka. Ska bli väldigt spännande att få följa din blogg 🙂

    Reply

Kommentera

%d bloggare gillar detta: