Back to top

Historik och fakta om fibromyalgi?

Historik och fakta om fibromyalgi?

Dagens inlägg kommer handla om fibromyalgi, dess historia och vad sjukdomen innebär. Symtomen beskriver jag i ett annat inlägg.

Lite fakta om årtal:

Redan på 1800-taket upptäckte man de s.k tenderpoints. Upptäckten fick namnet fibrosit. 1974 fick fibrosit ett syndrom efter sig och blev fibrosit Syndrom. Namnet har blivit ändrad tre gånger under historien. Sedan 1981 har sjukdomen fått heta fibromyalgi, vilket betyder värk i muskler och bindväv. 1990 publicerade, American College of Rheumatology kriterier för sjukdomen. Dessa blev kritiserade på grund av att sjukdomen är i behov av tenderooints.

En text jag skrivit om hur det känns.

Vad är fibromyalgi?

Fibromyalgi är kronisk och är en sjukdom med långvarig och utbredd smärta, ömhet, sömnstörning och trötthet. Tyvärr kan man inte upptäcka sjukdomen via ett vanligt blodprov eller via röntgen. Läkaren ställer diagnosen genom personens berättelse och sjukdomshistoria.

Vi tillhör de reumatiska sjukdomarna.

Vad händer i kroppen?

Vid fibromyalgi har blir hjärnan smärtöverkänslig och kroppen feltolkar då dess signaler. Kroppens smärthämmade system fungerar inte lika bra som förr och det sker en obalans i kroppens system. Kroppen kan sedan inte stänga av den störning som blir och obalansen blir för alltid. Hjärnan och kroppen hamnar i ett kaos.

Långvarig stress och sömnstörningar har samma förändring i hormonutsöndringen. Om det kan leda till fibromyalgi vet man inte.

Det vi alla kan vara överens om är att ingen vet vad som orsakar fibromyalgi.

Man har gjort studier och dessa visar en förändring i kroppens muskelvävnader. Studierna visar också att det finns en ökad psykisk överansträngning och en ökad smärthantering i det centrala nervsystemet.

Det finns en viss genetisk överföring som visar att döttrar till människor med fibromyalgi har lättare att få det själva. Som man kan man också få sjukdomen vilket många glömmer. Kvinnorna är däremot fler, eller så är det ett mindre antal män som går till sjukvården.

Långvariga inflammationer, infektioner och psykiska eller fysiska trauman kan skapa kronisk värk.

Det finns idag inget botemedel mot sjukdomen. Värken kan förflytta sig från dag till dag och man lever varje dag med värk. Det finns aldrig en smärtfri dag för oss som är drabbade.

Symtom kommer jag berätta om längre fram.

Att leva med ständig värk är tufft. Man orkar inte stå, prata eller sitta. Allt man gör är att sova.

Om du vill läsa mer:

Bra sidor för mer information ( och några av mina källor till texten)

För att du ska få rätt läsarupplevelse vill jag gärna lära känna dig som läsare bättre.

Därför vore jag jätteglad om du kunde svara på frågan till höger. Bara klicka i vad som stämmer på dig och sen klar.

sandifighter@hotmail.com

Kvinna 40 plus. Bor ute i skogen med man och två barn. Jobbar heltid med sociala medier och författarskap, samt att jag föreläser. Vill kunna inspirera andra med kronisk värk och kronisk depression.

Comments

  1. Tack för att du delar med dig av Fibromyalgi. Det finns många som lider av denna sjukdomsbild och vad jag förstår är man tvungen att leva med dessa ständiga symtomer utan att kunna bota ut. Tråkigt men det är nog bra att man informera alla i sin omgivning <3
    Ta hand om dig
    Kram

    Reply

Kommentera

%d bloggare gillar detta: