Back to top

Meditation och kroniska sjukdomar.

Meditation och kroniska sjukdomar.

Innan jag fann meditationen hade jag otroligt svårt att hitta mig själv. Det gamla kom hela tiden upp till ytan vilket sänkte min självkänsla och självtillit. Efter att jag fått in meditation i min vardag och som rutin har jag enklare att se mitt liv från en annan perspektiv. Via meditationen kan jag framkalla bilder som gör att jag kunnat läka det lilla barnet inom mig. Barnet som kände sig ensamt och övergiven. Jag önskar att alla barn fick lära sig meditation i skolan. Jag tror samhället kommer minska den antidepressiva användningen väldigt mycket.

Meditation ger mig ingen ro.

Att försöka få resten av familjen att meditera har varit otroligt svårt. Orden ”Jag har ingen ro att meditera” ” Jag tänker på så mycket annat” ”Jag ser inga bilder” har varit vanligt när jag bett dem sätta sig hos mig.

Ursäkterna är många, eller ursäkter. Säkerligen tror de på det de säger, men alla har svårt att meditera i början. Att meditera är inte bara för de mediala utan det är bra för alla människor. Man får en större kontakt med sig själv och man lär sig att vara här och nu. Att inte känna ro, att tänka på annat. Det är vanligt i början och absolut ingen fara, man lär sig efter hand att komma in i det.

Naturens kärlek, skogens meditation.
Ett vackert blad i form av ett hjärta. Skogen ger mig meditation.

Hur fungerar kroppen vid meditation?

Vad som sker i hjärnan är att vissa delar blir mer aktiva medan andra delar slappnar av. Den främre hjärnan stimuleras av meditation vilket kan bidra till minskad ångest och mer positiva tankar. Man går från stressad till att bli mer positiv och avslappnad.

Aktiviteten i hjärnans hjässlob, vilket kan göra att tid och rumsuppfattningen sätts på sparlåga. Det är denna del som gör att det känns som om man flyter in i universum.

Meditation är inte bara en vanlig vila, för sinnesnärvaron och funktion finns kvar samtidigt som den ger en djup vila och avspänning.

Jag kommer förklara mer om vad meditation bidrar till vid ett senare tillfälle, däremot vill jag ta upp om hur man kan påbörja att lära sig meditera.

Hur börjar jag?

I början kan det räcka med 5 minuter. Tankarna kommer att fara, se tanken och känn in den, låt den sedan fara i väg igen. För att underlätta kan man hålla något i handen. På det viset kan man flytta över fokus till den om man känner att tankarna far i väg. När man känner att man klarar 5 minuter utan att andra tankar möter dig, så kan man utöka med 5 till. 15 minuter av meditation varje dag gör en stor skillnad för kropp och sinne.

Hur har den hjälpt mig?

För mig med ångest, smärta och depression hjälper detta enormt mycket. Smärtan kommer alltid finnas där, men den blir lättare att hantera under en meditation och efter.

Att få familjen till en meditations stund är dock inget jag ger upp utan jag kommer fortsätta tjata. I bland kan Henrik lyssna på en guidad meditation via spotify vilket gör att han somnar. Fast då har ju han den unika förmågan att somna vart han än är, om han inte har ett spel framför sig.

sandifighter@hotmail.com

Kvinna 40 plus. Bor ute i skogen med man och två barn. Jobbar heltid med sociala medier och författarskap, samt att jag föreläser. Vill kunna inspirera andra med kronisk värk och kronisk depression.

Comments

  1. Jag har provat någon gång men hade behövt att sätta det i en rutin. Jag är en ganska så rastlös person och har svårt att sitta still. Det ska hända någonting hela tiden. Däremot slappnar jag av när jag handarbetar
    Trevlig eftermiddag <3

    Reply

Kommentera

%d bloggare gillar detta: