Back to top

Normala människor

Normala människor

I helgen tittade jag på en serie på svt som heter normala människor. I början undrade jag lite vad jag egentligen tittade på. Men ju mer jag tittade desto mer började jag analysera filmen och dess psykologi-tänk.

Jag är ju en sån där jobbig typ som alltid ser gömda analyseringar i allt. När jag tittade på 50 shades of grey filmerna såg alla en sexfilm, själv så jag en underbar historia om två människors förändring. Hur man möter upp varandra och förändrar sig. Men ändå inte ger upp hela sig utan att dessa två individer kan mötas på mitten. Precis så som ett förhållande ska vara. Man förändras tillsammans med sin partner. Läs mitt inlägg om arv och miljö här)

Att se en psykologisk historia i filmer.

I alla fall så var även normala människor en film som jag funderade mycket på. Kanske just för att jag själv kände igen mig i tjejen. Utan att berätta för mycket så kommer även hon från en familj utan känslor och där hon blir nedtryckt. Hon söker sig till killar som skadar i stället för vilja henne väl och hon njuter av smärtan de orsaker, både psykiskt och fysiskt. När hon sedan kommer in i ett förhållande där killen inte kan orsaka den smärta som hon tycker sig behöva. Så blir hon arg och sur. Sakta, men säkert byggs självkänslan upp. Hon inser att hon inte behöver den sortens kärlek eller sex. Med detta utvecklar hon en annan bild av sig själv.

Tittar man på 50 shades of grey är det lite lika. Han lider, har svårt att älska vilket gör att han använder smärta och att vara den dominanta i olika sexlekar. Jag tror ens illusion är att lidandet, hålet man har behöver fyllas med smärta. När man sedan träffar den rätta så ändras hela ens värld när de plötsligt säger nej!

Avslutad kurs som föreläsare för (H)järnkoll.

Ett tomt hålls som fylls av smärta.

Ett självskadande beteende kommer ur det där tomma svarta hålet man bär inom sig, men så behöver det inte vara. Träffar man den rätta så kan hålet i stället fyllas med kärlek.

Själv använde jag sex och sprit som mitt självskade beteende, enda från gymnasiet och tills jag träffade min man kunde en grogg få den värsta ångesten att försvinna. Bekräftelsen jag sökte kom i form av sex, one night-stands och att jag dög för en enda kväll, någon tyckte om mig. Någon ville ha mig. I 16 år har jag inte behövt just den bekräftelsen när det kommer till sex eller sprit. Jo, i från min släkt har jag velat haft den bekräftelsen. Hos mitt ex har jag sökt den bekräftelsen under flera år. Ett sjukligt behov av att ha han som vän i mitt liv. I dag har jag insett att den bekräftelse jag sökt har hamnat på fel ställe och att den normala jag måste ändras om lite. Vilket jag nu gjort och med detta har en sorts frihet landat inom mig.

Personlig utveckling.

Efter att jag nu fått hjälp med tidigare liv behöver jag inte hans bekräftelse på samma sätt längre.

Genom hjälp med personlig utveckling har jag insett att jag inte behöver bekräftelse hos någon annan än mig själv. Jag behöver bara bevisa för mig själv att jag kan. Och utav detta har en stolthet över mig själv vuxit fram.

Sen är det klart, att få höra att min blogg når andras hjärtan är inte helt fel, haha.

sandifighter@hotmail.com

Kvinna 40 plus. Bor ute i skogen med man och två barn. Jobbar heltid med sociala medier och författarskap, samt att jag föreläser. Vill kunna inspirera andra med kronisk värk och kronisk depression.

Comments

    1. Ja det tror jag med att vi är. Försökte prata med några vänner om det, men de såg inte vad jag såg. Skönt med någon som tänker lika.

      Reply
  1. Intressanta tankar du har , inte sett serien dock men kanske måste göra det nu haha. 😂❤ Brukar också ofta analysera filmer som jag fastnar lite extra för själva historian i, dock femtio nyanser kan jag inte ens med haha. Dock väldigt intressant att läsa dina tankar så kring den, i alla fall för mig som inte klarat av att se den 😂❤

    Reply

Kommentera

%d bloggare gillar detta: