Back to top

Psykologi, arv, miljö och inverkan.

Jag har alltid så långt jag kan minnas varit intresserad av psykologi och biologi. Vad som får oss att tänka som vi gör och hur mycket arv och miljö spelar roll. So far, har jag nog kommit fram till att miljön påverkar oss ganska mycket. Men det är nog någonting som alla får lära sig i skolan redan.

Jag ser på mig och min bror hur olika vi är i tankesätt och funderingar, samtidigt vet jag inte riktigt vad som har fått min syn på livet att bli som den är. Kanske är det just det mediala som förändrat mig redan sedan födsel. Jag är mer tystlåten än min släkt, jag observerar hellre än att gå in och diskutera något som jag inte har med att göra.

Har en förmåga att passa in överallt.

Min chef sa alltid att man kan stoppa mig i vilken arbetsgrupp som helst så fungerar jag. Det kan nog stämma. Jag kan inte ljuga vilket har försatt mig i alla dess möjliga svåra situationer, speciellt då jag känner att jag missförstås.

Att ljuga är ganska vanligt hos människor och därav tror många att jag också spelar ett falskt spel. Jag har definitivt svårt att förlåta, har man svikit mig så har man. Det värsta jag vet är när folk manipulerar och ger skuldkänslor till andra. Detta är så långt bort i från min egna släkts värderingar. Kompisar från barndomen har jag inte haft så mycket och de vänner jag har i dag är väldigt lik mig i sättet.

Hur mycket påverkar vi våra barn i deras uppväxt, hur mycket kommer vännerna påverka.

Hur mycket påverkar arv och miljö på intressen?

När det kommer till intressen så är jag näst intill en kopia av min far, vi är väldigt lika på det som intresserar oss. Förutom när det kommer till arv, miljö och psykologi. Det intresset har bara jag i vår familj.

Ens egen inverkan på ens partner är nog större än man tror.

Hur mycket inverkan har ens partner tro. Här hos oss har vi nog haft väldigt mycket inverkan på varandra. Henrik har fått mig att lugna mig, tänka till. Hans släkt har visat mig en enorm kärlek, något jag inte alls är van vid. Jag har blivit lugnare som person och jag har funnit en livslust jag inte hade innan. Han stöttar mig i att testa nya saker, att inte vara rädd utan att bara följa med flödet. Jag i min tur har haft en känsligare inverkan på Henrik, hade inte jag funnits med i bilden så hade han nog inte brunnit lika mycket för människor som han gör idag och absolut inte brytt sig om psykisk ohälsa.

Förhållande med samtal.

Vi har ett förhållande där vi samtalar om det mesta och speciellt psykologiska aspekter från olika synsätt. Jag har en förmåga att sätta mig in i andras känslor vilket gör att jag kan guida honom genom hans vardag och speciellt möten med andra människor. Det är nog just det jag tycker är som mest spännande, att läsa av människor, upptäcka deras sätt, hur de uppför sig och därifrån kunna möta dem på deras plan, men ändå hålla fast vid ens egna funderingar.

Henrik Fexeus och modern psykologi.

Just nu har jag köpt in en kurs hos Henrik Fexeus, en spännande man som är duktig på just kroppsspråk och hur man får människor att reagera lite som man vill. Det ska bli otroligt spännande att lära mig mer. Ni kommer säkert få höra mer om detta i mina framtida blogginlägg. Jag har även börjat prenumerera på en tidning som heter Modern Psykologi. Har fått hem första numret och älskar att läsa, nästa nummer kommer nu i juni och som jag längtar. Även där kom det mycket tankar inför framtida inlägg.

Jag kan ju inte lägga in allt i ett inlägg så håll till godo, det kommer definitivt fortsättningar.

Nu vill jag gärna höra era tankar kring detta.

Har du som min läsare några tankar kring detta? Vore super spännande att få fler infallsvinklar på detta.

sandifighter@hotmail.com

Kvinna 40 plus. Bor ute i skogen med man och två barn. Jobbar heltid med sociala medier och författarskap, samt att jag föreläser. Vill kunna inspirera andra med kronisk värk och kronisk depression.

Comments

  1. jag har ju alltid också brunnit för psykologi, och just arv och miljö som du skriver om och hur man påverkas av andra, och vad man ärver rent genetiskt. Har jag pluggat en hel del i då jag läste utvecklingspsykolgi så jag har ju mycket jag skulle kunna säga kring detta haha. Man påverkas ju av alla hela tiden, ens största del av personligheten sätts i barnsben och då mycket av anklytningspersonerna i deras liv. Sen i och med man blir äldre kommer kompisar få en större betydande del i just inflyttande på varandra också haha. henrik är galet grym läst massa böcker och sett många filmer och dokumentärer med honom 😍😍 haha va lika vi är modern psykologi har i flera år varit en av mina favorit tidningar, blir också galet inne i dom tidningarna så mycket intressanta texter ❤ Gud vad nördig denna kommentar blev , men ja jag älskar psykologi, sociologi också för den delen 😂❤

    Reply

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: