Back to top

Sociala medier kan visa en felaktig bild om hur alla människors ska vara glada.

Sociala medier kan visa en felaktig bild om hur alla människors ska vara glada.

Sociala medier har en av de större påverkan som finns på människor, den perfekta fasaden håller på att brytas ned, men vi är inte där ännu. Vi har lite kvar på vår vandringsväg innan vi nått dit.

Min plan var att skriva något helt annat i dag, men jag har valt att vänta med inlägget. I stället vill jag fokusera på sociala medier och vår syn på det som vi delar med oss.

Sociala medier, en fasad av tomhet.

För ett tag sedan läste jag en blogg som jag följer och i den skrev skribenten om hur alla är så glada hela tiden och att det kändes jobbigt. Du kan läsa orsakullans inlägg här. Hon fick många svar om att det var väl bra att människor är glada. Det ser inte jag heller som ett problem av något slag. Det är jätte trevligt att människor kan se livet med glädje och positivitet.

Varför ska det vara så svårt att visa upp vår verklighet.

Det som är konstigt ändå är hur många coacher som utbildar sig, coacher som faktiskt får jobb. Min fundering är därför, varför går man till en coach om livet är så underbart hela tiden?

Kan verkligen människor vara så glada hela tiden eller är det hela en fasad som ska visas utåt?

Hur många människor där ute känner sig triggade av det som jag?

Positivitet är bra och jag gillar bilderna av positiva människor, tro inget annat. Jag själv försöker hela tiden ta mig framåt med en positiv anda. Men här hemma är vi definitivt inte glada alla dagar i veckan. Precis som andra familjer, blir vi sura, ledsna och besvikna. Vi har perioder som känns extra tunga och som ni vet så får definitivt jag det. Om inte så kan läsa mer om min vardagliga kamp här.

Vill vi visa en viss fasad utåt, den positiva för att vi inte vill att den negativa sidan ska komma fram och smitta av sig.

Vårens skönhet
Sociala medier med sina glada leenden. men det mörka och jobbiga måste också delas.
Jag kan triggas av allt sockersött.

Jag bläddrar igenom instagram varje dag, men kan bli riktigt triggad av alla dessa positiva människor, familjer som ser sockersöta ut. Magar som ska visas med en ”älska din kropp” ”alla kroppar är fina” och ”vi har fött barn, omfamna det”. Jag älskar min kropp, och jag tycker om min mage som burit två underbara fantastiska ungar.

Men det finns även en verklighet som behöver visas på sociala medier. En annan verklighet som inte syns lika mycket på sociala medier.

Var är alla smala influencers som mår dåligt för att deras kroppar inte duger för dem. Jag önskar jag fick se mer bilder om de som visar hur jobbigt det är när man inte kan gå upp i vikt?

Varför ser man inte de influencers som kämpar för att de ska få må bra, de som är positiva, men i bland faller. De som kan visa att även den bilden är okej.

Var är de influencers som kämpar för att få barn, de som kanske gör ett val att vara själva, eller de som gör valet att adoptera. Jag önskade de kunde få komma fram i ljuset mer.

Kanske finns du ändå där ute, men är anonym för mig.

Eller så finns just du som tillhör ett av dessa människor, men att just jag inte har hittat dig. För det jag ser på social medier är inte människorna jag precis nämnt. Jag ser få samarbeten med människor som av olika skäl inte alltid kan vara positiva. De som kämpar med positivitet och att hålla sig uppe, men i bland faller. Deras följarnummer är mindre än de som har sociala media konton som visar en glad mode tjej, eller en mamma med perfekt klädda barn. Den barnlösa sidan är inte lika intressant som alla plus på stickor eller stora magar. Den sidan där människor vill nå den positiva människan inom sig, men inte orkar upp är inte lika intressant än alla glada ansikten som ler mot en kamera.

De som inte hörs, finns inte.

Ingen berättar om hur värdefullt det är med värderingar för att man ska kunna stå stadigt när stormen yr omkring dig. Du ser oftast ingen som visar upp sina kroniska sjukdomar på sociala medier och hur vi kämpar varje dag. Ingen visar personen som kämpar för att gå upp i vikt, men inte klarar det. Hur personen gömmer sig i stora tjocka kläder för att dölja sin kropp, när de egentligen vill köpa kläder som passar. Kläder som antingen är för korta eller för stora kring magen. Vart är alla män som kämpar för oss kvinnor och den våld som sker innanför väggarna?

Fortfarande är sociala medier något som inte visar den jobbiga sidan i livet. Du får bli triggad av att alla människor ser så glada ut. Det är helt okej, att känna dig liten i bland. Samhället vet inte vad de ska säga om människor som inte följer en mall.

Allt det här är en av orsakerna att jag i bland inte orkar med sociala medier. Min blogg syns inte på samma sätt som andra, för jag delar inte den vidare på samma sätt som andra. Jag tröttnade på att mina bloggkollegor inte visste vad de skulle kommentera i min blogg, jag tröttnade på orden du är så stark. Även här tröttnade jag på den perfekta ytan och i stället väljer jag att följa de bloggar som visar upp alla sina sidor.

Dela med dig av din sociala media favorit och stötta personen framåt.

Vi som inte visar upp den perfekta sidan på sociala medier finns, men vi syns tyvärr inte. Så om du läser en blogg som du mår bra av, dela den gärna. Läsarsiffror är viktigt för att bloggarna ska synas på google sök. Berätta om instagram konton du gillar att läsa och länka till dem med ett @ innan. Hjälp gärna de små konton som försöker nå ut med att dela med dig av deras sociala media content. För det är med din hjälp som de små kontona på social medier kan växa och synas mer.

sandifighter@hotmail.com

Kvinna 40 plus. Bor ute i skogen med man och två barn. Jobbar heltid med sociala medier och författarskap, samt att jag föreläser. Vill kunna inspirera andra med kronisk värk och kronisk depression.

Comments

 1. Så fint inlägg, och jag blir glad över länkningen till det jag skrivit. Jag får be om ursäkt att jag inte kommenterat tillbaka här. Saken är den att jag mår skit, inte så konstigt utifrån det faktum att jag undrar över glädjen andra har över lag men ja det är ”sanningen”. Jag känner så väl igen mig i den där bilden du beskriver ovan. En sorglig sak med världens uppdukade verklighet.

  Reply
  1. Nej, nej…be inte om ursäkt. Länkningen är för att inlägget du skrev var så spot on och gav mig inspiration att skriva vidare på ❤️ man måste få må skit i bland, för det är svårt att hinna med samhällets fart ❤️

   Reply
  2. Det gör inget, du ser ju hur lång tid det tagit för mig att svara, men jag har också haft en riktig tuff tid. Ja, jag kände att jag var tvungen att spinna vidare på ideén, särskilt när jag läste kommentarerna du fick.

   Reply

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: